Дворецът Уиндзор - любимият замък на кралицата Елизабет

Дворецът Уиндзор възниква преди повече от 900 години. Това означава, че е най-старият във Великобритания. Първият замък е построен от Уилям Завоевателя през 1070 г., само четири години след като печели битката при Хейстингс и се възкачва на английския престол.

Казват, че Windsor Castle беше любимият дворец на кралица Елизабет II. Тя е прекарала голяма част от детството си в Уиндзор. За важността на двореца в кралското семейство говори и фактът, че през 1916 г. крал Джордж V (дядо на Елизабет) променя немската си фамилия от Сакс-Кобург Гота на Уиндзор.

Това е най-дълго обитаваният дворец в Европа. През времето от 11 век до днес британският монарх винаги е обитавал 1000-те стаи в най-големия кралски дворец.

В замъка Уиндзор също може да се наблюдава смяна на караула, която се извършва дори, когато кралицата не е в двореца. Елизабет II обича замъка и прекарва уикендите си там, а също така и предпочита да посреща дипломати и държавни глави в Windsor Castle.

Във вътрешността на замъка се намира параклисът "Сейнт Джордж" (Свети Георги), в който е погребан крал Хенри VIII и неговата трета съпруга Джейн Сиймур. След 18 век всички английски монарси са погребвани в параклиса. Преди това погребенията са извършвани в Уестминстърското абатство. В параклиса се провеждат и церемониите, свързани с обявяването на посветените в рицарство, носители на Ордена на жартиерата.

През 18 век кралете Джордж III и IV променят напълно замъка и днешният му вид го дължим на тях. По време на II Световна война кралското семейство използва замъка като убежище от германските бомби, които разрушават Лондон и Бъкингамския дворец.

През 1992 г. пожар унищожава 100 стаи в замъка. Възстановителните работи продължават до 1997 г. и струват 53 милиона долара, при ползване на същите техники, приложени през 11 век при строежа на замъка. Днес 500 служители се грижат за поддръжката на Windsor Castle.

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.