Денят на американската независимост

Пред Националната галерия на площад Трафалгар е разположен паметникът на Джордж Уошингтън. На него той се подпира на сноп от пръчки, които символизират 13-те бивши британски колонии, които първоначално създават САЩ. Паметникът е дарен на британците от населението на щата Вирджиния през 1921 г. Към него е добавена и пръст от Вирджиния.

Statue_of_George_Washington,_Trafalgar_Square_02

Джоржд Уошингтън пред Националната галерия на площад Трафалгар (Снимка: Ham under Creative Commons Licence)

Джордж Уошингтън печели Американската война за независимост. Той побеждава войниците на британския крал Джордж III и като победител е избран за първи президент на САЩ през 1789 г.

Всичко започва с Aмериканската декларация за независимост, одобрена от Континенталния конгрес на 4 юли 1776 г., в която американците обявяват, че не признават властта на британския монарх над Тринадесетте колонии, създадени от британци в Северна Америка. Така се създават Съединените американски щати.

654px-Abraham_lincoln_memorial_london_20050523

Ейбрахам Линкълн на Парламентарния площад (Снимка: Sir James under Creative Commons Lincence)

През 1920 г. американският посланик в Лондон подарява на британския народ статуя на Ейбрахам Линкълн. Церемонията е проведена в Голямата зала на Уестминстърския дворец като после паметникът е поставен на Парламентарния площад (Parliament square). Оригиналът на паметника на президента Линкълн стои в парк в Чикаго, носещ неговото име. Линкълн е 16-ят американски президент. По негово време е премахнато робството в САЩ.

След края на Втората световна война херцогът на Уестминстър дарява земята, върху която е направен паметник на американския президент Франклин Рузвелт. Той е президент по време на Втората световна война. Заедно с Чърчил и Сталин подписва края на войната.

На Bond Street е поставена пейка, на която седят Рузвелт и Чърчил в дружески разговор. Пейката е дарение от Bond Street Association по случай 50-та годишнина от края на Втората световна война.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Дуайт Айзенхауер пред американското посолство на Grosvenor Square (Снимка: Ham under Creative Commons Licence)

На Grosvenor Square в Mayfair се намира американското посолство в Лондон. Там се издигат статуи на няколко американски президенти.

Паметникът на Дуайт Айзенхауер е открит през 1989 г. и е дарение от населението на Канзас. Издигнат е близо до щабквартирата, от която по време на Втората световна война главнокомандващият на съюзническите войски с ранг на армейски генерал Дуайт Айзенхауер, е печелел битки срещу Нацистка Германия. През 1953 г. той е избран за 34-ти президент на САЩ.

img_0577

Паметникът на Джон Кенеди струва 50 000 паунда и е платен от читателите на вестник The Sunday Telegraph, като всеки е имал право да дари не повече от 1 паунд. Бюстът на 35-я президент на САЩ е открит от брат му Робърт Кенеди през 1965 г. Намира се на Great Portland Street в Mаrylebone.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Рейгън пред американското посолство (Снимка: Ham under Creative Commons Licence)

През 2011 г. е издигната статуя на президента Роналд Рейгън за съдействието му, заедно с Маргарет Тачър и Михаил Горбачов, за разрушаването на Берлинската стена и приключването на Студената война в Европа.

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.