Джон Рийт - първият директор на Би Би Си

551px-INF3-49_Sir_John_Reith_Artist_Wooding

Джон Рийт (John Reith) е първият директор на Би Би Си. Казват, че без него Би Би Си е нямало да бъде това, което е. Тъй като е трудно да си представим днешна Великобритания без Би Би Си, може да се каже, че без Джон Рийт Великобритания нямаше да е това, което е.

Роден през 1889 г. в Шотландия Джон Рийт става генерален директор на Би Би Си през 1922 г. По образование той е инженер и когато решава да кандидатства за поста, не е сигурен какво да напише. Самото Би Би Си започва да излъчва радиопредавания през ноември 1922 г. и по онова време малко хора са знаели как се прави и управлява радио.

Първоначално Би Би Си е съкращение на British Broadcasting Company, частна компания, собственост на консорциум от производители на електрически уреди. Когато Рийт постъпва на работа, в Би Би Си работят четирима души, които правят само радио.

По време на голяма стачка през 1929 г. Би Би Си изживява първата си победа, тъй като благодарение на Рийт успява да защити независимостта си, въпреки натиска от страна на правителството, профсъюзите и Англиканската църква.

През следващата година се създава днешната British Broadcasting Corporation с кралски акт (Royal Charter).

Казат, че Рийт е бил много авторитарен директор, но вероятно, ако не е бил такъв, Би Би Си нямаше да изгради своя авторитет на независима медия. Рийт формулира и запазената до днес мисия на Би Би Си да образова, информира и забавлява (to educate, inform and entertain). Тази мисия се опитват да следват и обществените медии по света днес.

Рийт държи на порядките: изисква водещите в радиото да са с черни вратовръзки, въпреки че слушателите не могат да ги видят. Казват също, че не маха от ефир водещ на религиозно предаване, когото видял, че целува своя колежка, макар и само по бузата.

Рийт създава Би Би Си като независима медия, финансирана от гражданите, а не от държавния бюджет (както в България) и създаваща предавания за всеки, а не задоволяваща интересите на мнозинството.

В чест на Джон Рийт, който получава рицарско звание и титлата Лорд, са посветени годишните лекции Рийт (The Reith Lectures). Всяка година известен учен, писател или творец представя своя лекция, която се излъчва по Би Би Си Радио 4 и световната служба на Би Би Си.

Недалеч от Парламента се намира къщата на Джон Рийт, която посетихме при една от нашите разходки.

Lord Reith

Reith

 

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.