Думи за улици

Представяме една разлика между българския и английския език или по-точно как българите и британците говорят за улиците.

Представете си, че сте в български град. Колко думи знаете за градски път? Ние се сещаме за улица и булевард.

За разлика от българите, британците използват много думи за улици. По-долу ще представим някои от тях.

Ще започнем с булевард. На английски булевард е boulevard. Тази дума се използва за широка, права, градска улица с дървета от двете страни или по средата. Обаче много рядко ще чуете британци да говорят за булеварди. А в Лондон – никога, защото в британската столица няма нито един булевард.

Причината? През Лондон минават само няколко големи прави улици, каквито може да видите в Париж или Берлин. В средата и края на 19 век, когато в последните два града правят булеварди, Лондон е най-населеният град в света и е много скъпо да се откупят имоти, които да бъдат разрушени с цел построяване на широки прави булеварди.

Британците използват следните думи за градски пътища:

Street e най-често срещата дума за улица в града, защото street e път със сгради от двете страни.

Avenue e друга дума за градска улица със сгради от двете страни, но в Лондон тази дума се използва предимно за улици в крайградските райони (suburbs). За разлика от градските части на Лондон (the city), в крайградските райони има повече пространство и къщите са по-големи и авенютата са широки. Снимката по-долу е на avenue.

Road – това е обща дума за път, който свързва две точки или отвежда на определено място. Например, London Road e пътят, който отвежда към Лондон, а Church Road е пътят, който отвежда към кварталната църква. Снимката по-долу е на road.

Way e дума за малка улица, която излиза от главен път.

Lane e подобна дума за малка улица като Way, но по-често обозначава малки улици в крайградските райони.

Drive e дълъг, криволичещ път, който минава покрай сгради или река или езеро.

Terrace e стръмен път с къщи от двете страни. Представете си път, който слиза от хълм, с къщи от двете страни.

Place, court и close са синоними за малка еднопосочна улицa. Представете си отбивка от пътя, която води към няколко къщи.

Grove е също дума за улица в крайградските райони с много растителност.

 

Накрая, още един любопитен факт. За разлика от България, в Обединеното кралство много рядко улиците носят имена на исторически личности. Според вас, какви са плюсовете и минусите на това?

 

Автор: Бойко Боев* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.