Дървения стол на коронацията на крал Чарлз III

 

Разказваме за дървения стол, на който британският крал Чарлз III ще седне при коронованането си в Лондон на 6 май 2023 г. Столът тежи 152 килограма и е използван за британските коронации от края на 14 век. Под него има камък, известен като Камък на съдбата.

Легендата свързва този правоъгълен камък с Палестина преди 3000 години, но учените вярват, че той е вероятно от Шотландия.

Английският крал Едуард I управлява между 1272 и 1307 година. Неговите войници завладели Уелс, а след това - Шотландия. От завладяната Шотландия те отнeсли The Stone of Scone - буквално Камъкът на съдбата - камък, върху който шотландските владетели били коронясвани в продължение на векове (на снимката).

 

stone_of_scone_replica_170609

Едуард I поставил въпросния камък под трона за коронясване на английските крале в Уестминстърското абатство в Лондон. (На долната снимката).

sanktedvardsstol_westminster

Шотландският The Stone of Scone е стоял в пространството под трона на английските крале от Средновековието до наше време. През 1951 г. шотландски националисти открадват камъка от Уестминстърското абатство, но след 107 дни е намерен и върнат. През 1996 г., вследствие на засиленото желание на шотландците да се отделят от Великобритания, камъкът е върнат в Шотландия като жест на добра воля. Сега се пази в Единбургския замък, с уговорката, че при коронацията на следващия британски монарх, ще го донесат отново за церемонията.

Шотландците спазиха обещанието си и донесоха в Лондон Камъка на съдбата за коронацията на крал Чарлз III.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.