Защо Уестминстърското абатство е важно за Великобритания?

Ако сте в Лондон, направете опит да видите Уестминстърското абатство. Дори само отвън. Това е една от най-емблематичните сгради на Великобритания, нещо като църквата "Света София" в София, Античния театър в Пловдив или Морските градини на Варна и Бургас.

Обаче Уестминстърското абатство не е като никоя от познатите ни български институции, тук обясняваме важните разлики:

Във Великобритания монархът е глава както на държавата, така и на църквата (в България това са отделни роли - на президент и на патриарх). От 16-ти век до днес британските монарси ползват Уестминстърското абатство като своя църква - Royal Peculiar  и я управляват директно.

Истинското име на Уестминстърското обатство е „Свети Петър“. Уестминстърското обатство произлиза от думите за west (запад) и minster (църква). "Запад" в случая отправя към положението на някогашен Лондон (днешното Лондонско сити). Уестминстърското абатство се намира на запад от Лондонското сити. 

Църквата е завършена през 1065 г. от крал Едуард Изповедник, един от последните англосаксонски крале. (По това време днешните български земи са част от Византия).

Крал Едуард разрушил старата църква и издигнал невиждана дотогава църква с размери 162 метра дължина и 31 метра височина. Това е най-дългата църква в Британия.

Църквата е осветена няколко дни преди смъртта на Едуард Изповедник. Самият той е първият монарх погребан в църквата. 

През 14, 16 и 18 век Уестминстърското абатство било разширявано, докато придобие днешния си вид.

Следващият крал на Англия – нормандецът Уилям Завоевателят, бил коронясан там през 1066 г. Оттогава до днес всеки един от британските монарси е коронясван на същото място.

В абатството са се състояли 16 кралски сватби от 1100 г. насам.

Абатството е и британски пантеон, защото в него са погребани над 3300 извесни личности, включително 16 крале, 8 примиери, учени като Нютон и Дарвин, писатели като Дикенс и Шекспир, композитори като Хендел и Пърсел. (Има ли подобен български пантеон и кой е той?)

Крал Едуард избрал местоположението й да е близо до неговата кралска резиденция в Уестминстърския дворец (днес там заседава Парламентът на Великобритания).


Северната врата, през която влиза монархът и младоженците от кралското семейство, е най-новата част на абатството, изградена през 19 век. През април 2011 г. през този вход влязоха принц Уилям и неговата годеница Катрин, за да сключат брак.

Всяка година над 1 милион посетители влизат в Уестминстърското абатство.

Влизането в Абатството е възможно с билет, ако сте турист и безплатно, ако посещавате църковна служба. Има разписание на службите. Ако имате възможност, посетете служба. Тя е вълнуваща заради мястото, а музиката и хора ще ви доставят незабравимо преживяване.

Искате ли да усетите отдалеч Уестминстърското абатство? Пробвайте да си го представите като слушате "Zadok the Priest" - музикално произведение на композитора Георг Хендел, създадено за коронацията на крал Джордж II през 1727 г. Оттогава Zadok се изпълнява при коронацията на всеки британски монарх в Уестминстърското абатство.

Пуснете видеото на "Zadok the Priest", затворете очи и полетете с крилете на въображението си.

 

Автор на текста: Десислава Дякова и Бойко Боев* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.