Защо пътят към Бъкингамския дворец е червен?

От Трафалгар скуеър през Арката на адмиралтейството и домът на престолонаследника принц Чарлз минава път, който отвежда до резиденцията на кралица Елизабет II.

Булевардът възниква в началото на 20 век, когато се появява модата на церемониалните маршрути, предназначени да бъдат използвани при големи национални чествания.

Наречен е The Mall (произнася се "мoл"), защото през 16 и 17 век там се е намирало поле за игра на pall-mall – предшественикът на крокета. В края на 17 и началото на 18 век мястото било превърнато в алея за разходки, оградена с дървета.

Повърхността на The Mall е оцветена в червено, за да изглежда като голям червен килим, водещ до Бъкингамския дворец. Този цвят е получен чрез използване на синтетичен пигмент на железен оксид.

В Деня на победата (VE Day, 8 май 1945), рождения ден на монарха, кралски сватби и други важи събития, когато Бъкингамският дворец е в центъра на тържествата, тогава The Mall е украсен със знамето на Великобритания и е изпълнен с милиони хора.

    Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.