За тоалетните в Лондон

На кръстовището на Westbourne Grove и Queensway ми хрумна идеята да разкажа за тоалетните в Лондон. Причината е, че на това кръстовище е една от малкото останали викториански тоалетни в британската столица - на снимката.   

Какво е ставало с останалите тоалетни ще научите в този текст, както и друга информация, която може да ви е полезна, ако имате нужда. 

Най-напред няколко въпроса, които не са ни задавали в часовете по история в България – как са изглеждали обществените тоалетни в средновековните градове, като Търново, например?  А къде са ходили по нужда елегантните жени на разходка в Лондон или Париж през 17-ти и 18-ти век? 

И така, Лондон е един от първите съвременни градове с обществени тоалетни. Те се появяват през 19-ти век – епохата на кралица Виктория – и са толкова революционни и впечатляващи, че са една от забележителностите на британската столица. Революционнастта им се изразява в това, че обществените тоалетни подобряват хигиената в града и го правят достъпен за жени.  

Преди да се появят обаче елегантните лондонски тоалетни по времето на кралица Виктория лондончани, излезли из града, са се облекчавали където намерят. За някои, особено за жените, това е било недопустимо.

Това наложило появата на хора тоалетни (human loos). Става дума за мъже и жени, които поддържат кофи и черни завеси, и при повикване и срещу заплащане могат да притичат, за да ви помогнат да се облекчите.  

Кофата е ясна, затова нека се съсредоточим върху завесата. Тя се опъва от тоалетния работник, така че да приеме форма на палатка и прикрие ползващия кофата.  

Ако дамата има нужда от помощ, в завесата може да се разпъне, за да побере и придружител. 

Запазено е и името на един от тоалетните работници, някой си Томас Бътчър, защото е бил глобен за много големите такси, които искал от клиентите си. (Глобата на Томас Бътчър е архив на Лондон от 1190 г. - това е времето на цар Иван Асен I, който е управлявал от Търново, затова споменахме града по-горе).

В началото на 19-ти век се появава ново решение - улични писоари. Това решение обаче не е подходящо за жени. Намиране на решение, което е подходящо както за мъже, така и за жени, става наложително във втората половина на 19-ти век, когато населението на Лондон нараства и много жени започват да ходят на работа извън вкъщи.

Вижте още една викторианска тоалетна, този път в Лондонското сити.

 

Погледнете металните балюстради на тоалетната в Ситито и на тоалетната на Westbourne Grove по-долу! Тоалетните са скрити под нивото на земята. Затова балюстрадите показват на хората не само къде са тоалетните, но ги предпазват от минаващите коне, каляски, омнибуси, а по-късно автомобили. 

За съжаление, днес много от красивите викториански тоалетни на Лондон са изчезнали или не се използват по предназначение. Причините: терените в Лондон са много скъпи. Някои обществени тоалетни са превърнати в нещо друго – например в квартал Фицровия викторианска тоалетна е превърната в кафене, а в Кенсингтън, в галерия. Освен това, никога не е имало толкова много ресторанти, барове и пъбове в Лондон като днес. Техните тоалетни са отворени за всеки.  

Отскоро до оживените вечер части на централен Лондон като Ембанкмънт, Лестър Скуеър и Сохо има и писоари на улицата.   

Последно, споделяме сайт позволяващ бързо да откриете тоалетни във Великобритания - тук. Лондонското сити има дори телефонно приложение с всичко за тоалетните в този район тук.

Всеки има история за тоалетни в Лондон. Споделете своята.  

Автор на текста и снимките: Бойко Боев* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.