Изненада в Кенууд Хаус

kenwood_house

(Снимка: By Mikegr)

Многобройните паркове на Лондон са подходящи за дълги разходки, а музеите - за връзка с миналото на Великобритания и света. Хампстед Хийт и Кенууд Хаус предоставят възможност, както за разходка, така и за общуване с изкуството на известни творци и откриване на духа на миналите епохи.

През лятото Хампстед Хийт е прекрасно място за пикник.

hampstead-heath

Снимка от пикника, който организирахме през юли 2016 г.

През есента и зимата за Хампстед Хийт може да ви трябват ботуши и топло яке. Но си заслужава усилието, защото тогава хълмовете и горите са само ваши и може да усетите отблизо Търнър и Констабъл, които са обикаляли наоколо, търсейки най-подходящите места за рисуване на пейзажи.

Най-голямата забележителност на парка е Кенууд Хаус. Това е stately house – или типична аристократична къща, която може да видите в английската провинция – но в случая не се налага да пътувате извън Лондон, защото Кенууд Хаус е в самия Хампстед Хийт. При това е безплатна за посещения.

1200px-kenwood_house_front_with_extensions_2005

Къщата, в която са живеели английски и руски благородници, последно е била собственост на фамилията Гинес (тези с бирата и книгата за рекорди). Някога аристократите са имали голяма къща, където са били земите им и градска къща - в града, където са прекарвали зимите и са поддържали връзки с други заможни семейства.

Около Кенууд Хаус има градина и оранжерия. Днес те са чудесно място за пикник, както и за концерти.

Ако минете през колоните пред входа и влезете в къщата какво може да видите? Това е голяма провинциална къща на аристократи - библиотека, картини, оранжерия, офиси, спални, кухни, пивоварна, млекарна. . . Представяте ли си колко много хора са работили за поддръжката на една такава голяма къща и двора й!?

Библиотеката е направена от известния архитект от 18 век Робърт Адамс. Цветовете са типични за периода на кралете с име Джордж и няма да ги откриете в България. Наскоро е приключил ремонтът и освежените цветове засилват усещането за грандиозност.

1200px-kenwood-house-jbu_04

Снимка на Jörg Bittner Unna

Няколко стъпки след това са картините на Рембранд, Вермеер и Гейнсбъро. Знаете ли, че картината с момичето с китарата на Вермеер е била открадната през 70-те години от активисти, които са поискали в откуп да бъде пратена храна за 1 милион долара на жителите на Гренада?

786px-jan_vermeer_van_delft_013

Картина от Johannes Vermeer 

Mary Countess Howe *oil on canvas *243.2 x 154.3 cm *circa 1764

Картина на Mary Countess Howe, рисувана от Thomas Gainsborough 

Не ви ли прилича тази жена, рисувана от художника Гейнсбъро на актрисата Хелън Мирън?

В Кенууд Хаус също е сниман филмът "Нотинг Хил".

 

    Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.