Изненада в Кенууд Хаус

kenwood_house

(Снимка: By Mikegr)

Многобройните паркове на Лондон са подходящи за дълги разходки, а музеите - за връзка с миналото на Великобритания и света. Хампстед Хийт и Кенууд Хаус предоставят възможност, както за разходка, така и за общуване с изкуството на известни творци и откриване на духа на миналите епохи.

През лятото Хампстед Хийт е прекрасно място за пикник.

hampstead-heath

Снимка от пикника, който организирахме през юли 2016 г.

През есента и зимата за Хампстед Хийт може да ви трябват ботуши и топло яке. Но си заслужава усилието, защото тогава хълмовете и горите са само ваши и може да усетите отблизо Търнър и Констабъл, които са обикаляли наоколо, търсейки най-подходящите места за рисуване на пейзажи.

Най-голямата забележителност на парка е Кенууд Хаус. Това е stately house – или типична аристократична къща, която може да видите в английската провинция – но в случая не се налага да пътувате извън Лондон, защото Кенууд Хаус е в самия Хампстед Хийт. При това е безплатна за посещения.

1200px-kenwood_house_front_with_extensions_2005

Къщата, в която са живеели английски и руски благородници, последно е била собственост на фамилията Гинес (тези с бирата и книгата за рекорди). Някога аристократите са имали голяма къща, където са били земите им и градска къща - в града, където са прекарвали зимите и са поддържали връзки с други заможни семейства.

Около Кенууд Хаус има градина и оранжерия. Днес те са чудесно място за пикник, както и за концерти.

Ако минете през колоните пред входа и влезете в къщата какво може да видите? Това е голяма провинциална къща на аристократи - библиотека, картини, оранжерия, офиси, спални, кухни, пивоварна, млекарна. . . Представяте ли си колко много хора са работили за поддръжката на една такава голяма къща и двора й!?

Библиотеката е направена от известния архитект от 18 век Робърт Адамс. Цветовете са типични за периода на кралете с име Джордж и няма да ги откриете в България. Наскоро е приключил ремонтът и освежените цветове засилват усещането за грандиозност.

1200px-kenwood-house-jbu_04

Снимка на Jörg Bittner Unna

Няколко стъпки след това са картините на Рембранд, Вермеер и Гейнсбъро. Знаете ли, че картината с момичето с китарата на Вермеер е била открадната през 70-те години от активисти, които са поискали в откуп да бъде пратена храна за 1 милион долара на жителите на Гренада?

786px-jan_vermeer_van_delft_013

Картина от Johannes Vermeer 

Mary Countess Howe *oil on canvas *243.2 x 154.3 cm *circa 1764

Картина на Mary Countess Howe, рисувана от Thomas Gainsborough 

Не ви ли прилича тази жена, рисувана от художника Гейнсбъро на актрисата Хелън Мирън?

В Кенууд Хаус също е сниман филмът "Нотинг Хил".

 

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.