Индийците в Лондон

Diwali on the Square (116)

Индийците празнуват Дивали. В празника, който започна на 22 октомври тази година, взимат участие голяма част от индийците, независимо от религията им: хинду, сикхи или джайни. Те отбелязват победата на доброто над злото, на светлината над тъмнината, на знанието над невежеството, на надеждата над отчаянието.

Празникът трае пет дни и се отбелязва със запалени свещи, фенери, фойерверки и украсяване на домовете с ярки цветове. Думата diwali означава редове от запалени лампи.

За много индийци Дивали е начало на новата бизнес година и поради това подходящ момент за пожелания за благополучие. Традиционно прозорците и вратите на къщите се оставят отворени, за да може през тях да дойде богинята на богатството и светлината, наречена Лакшми (на снимката).

Ravi Varma-Lakshmi.jpg

Дивали е един от популярните празници на Обединеното кралство, където по данни от 2011 г. живеят около 1.5 милиона британци с индийски произход или 2.3% от населението на страната.

Ето няколко факти за британските индийци:

Повечето индийци пристигат във Великобритания след Втората световна война. В следвоенния период британската икономика се нуждае от работна ръка. Индийци са привлечени за работа в текстилната индустрия, фабриките и медицината. Последното се дължи на факта, че медицинското образование в Индия е по британски образец и поради това отговарящо на британските стандарти на времето.

През 60-те и 70-те години много индийци са изгонени от бившите британски колонии в Източна Африка (Уганда, Кения и Занзибар) и се установяват във Великобритания като бежанци, тъй като повечето от тях са напуснали Индия няколко поколения по-рано и имат по-силни връзки с Великобритания, отколкото с Индия.

Най-много индийци живеят в Лондон – половин милион, което ги прави най-голямата цветнокожа група. Следващите градове с голямо индийско население са Лестър и Бирмингам.

В Лондон най-много индийци има в квартал Хароу, 26.4% от населението.

Индийското къри е познато на всички британци, като най-популярно e пилешкото тика масала (chicken tikka masala).

Знаете ли, че най-големият индийски храм в Лондон е облицован с български варовик от Враца? Храмът е построен с пари и труд от цялата индийска общност, включително и децата.

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.