Историята на Лондон има вкус на кафе

Сега ще ви заведем на едно особено място в Лондонското сити. Дори да сте били в Ситито, вероятно не сте били на това място. Ние ви водим там не само, защото то е красиво, но и за да ви разкажем няколко истории – истории на Ситито.

Мястото е пъбът Counting House - на снимката. Ако движението от коли и хора навън по улица Корнхил не се различава от това във всеки голям съвременен град, влизайки в Counting House, се озоваваме в друга епоха.

Атмосферата е различна от тази в типичните английски пъбове: високите тавани с орнаменти и стъкленият купол напомнят по-скоро на музей. За това допринасят и старата ламперия, полилеите и картините, масите и лампите от времето на Дикенс, и междинното ниво (мецанин), до което ни отвежда великолепна дървена стълба.

Не се притеснявайте как сте облечени – въпреки старовремската атмосфера и някои елегантни посетители, вие се намирате в английски пъб – а в английските пъбове всички са добре дошли, независимо от положение, произход и външен вид.

Името на пъба е Counting House, което е архаична фраза за място за плащане и за сделки. Това име идва от факта, че сградата е бивша банка от 19-ти век, времето на кралица Виктория. Ако имате добро въображение, в Counting House може да си представите за момент, че сте заможен търговец от онова време. С какво бихте търгували в Лондон през 19-ти век?

Недалеч от Counting House се намира централата на старата застрахователна и презастрахователна компания Lloyd's of London, известна като Лойдс. Знаете ли, че Лойдс възниква в кафене (coffee house) в края на 17 век и носи името на собственика на кафенето – Едуард Лойдс? Днес няма много информация за Едуард Лойдс; знае се обаче, че по онова време кафенетата в Лондон са били много популярни сред лондонските търговци, които научавали в тях новини за света и сключвали сделки. Кафето, както и идеята за специални публични места за неговото пиене, идват в Лондон от Османската империя. Лондон винаги е бил отворен към чужди идеи и култури.

Кафенето на Едуард Лойдс се е намирало много близо до Counting House – на Ломбард стрийт. Улицата е наречена на златарите от Ломбария (днес област в Италия, с главен град Милано), които идват да работят в Лондон като банкери през средните векове. За улица Ломбард пише Карл Маркс, който я използва като нарицателна за банкерите в Лондон. Подобно на банкерите от Ломбардия Маркс е също "чужденец" в Лондон. В Лондон винаги са живели хора от цял свят.

Погледнете през прозорците на Counting House. Встрани е Royal Exchange - Борсата.

След отварянето на Royal Exchange през първата половина на 19-ти век тя става Храмът на търговците. До нея е паметникът на Поул Ройтър, още един чужденец в Лондон (германец), който през втората половина на 19 век започва да доставя на търговците в Лондонската борса новини от целия свят, благодарение на телеграфа и своята информационна агенция - Ройтърс. 

Днес подобно на Counting House сградата на Royal Exchange е преобразена. В нея се помещават луксозни магазини.

Причината

Сградите от 18-ти и 19-ти век са прекалено малки за новите банки и финансови институции, които се появяват след средата на 80-те години в Лондон, когато той става световен финансов център. 

Някои биха съборили старите сгради в името на бизнеса. За лондончани обаче историята и бизнесът са еднакво важни. Затова модерните сгради на банките са изнесени извън Ситито, а ако се вгледате в хората, които минават покрай Counting House, ще откриете, че много от тях са туристи, които са дошли от целия свят да видят с очите си града на Дикенс, Оскар Уайлд и Уудхаус. Лондон е град и за бизнес, и за култура.

И така, Counting House не е просто пъб или бивша сграда на банка. Counting House е символ на Лондон: Лондон е стар, но и съвременен, английски, но и международен, променящ се, но не скучен, забързан, но и уютен.

Докато си поръчвате питие в Counting House, имайте предвид, че сред персонала зад бара е една българка. Не знам дали тя и всички вие си давате сметка, че българите в Лондон създават съвременната  история на този град и допринасят за неговата слава. Допреди години това щеше да звучи невероятно, но днес това е факт. Вълнуващ факт, при това!

 

Снимка на Royal Exchange Rev Stan under Creative Commons   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.