Историята на лондонските телефонни кабини

Sir Giles Gilbert Scott

Червените телефонни кабини - един от символите на Лондон - се появяват през 1926 г.

Заради необичайно яркия си цвят, кабините веднага разбудили обществените страсти. Освен това производството им от ковано желязо се оказало скъпо и пари не се намерили за улични телефони извън Лондон.

Първият модел на телефонна кабина (К2 Telephone Box) днес е историческа реликва (над 10 000 паунда на пазара за колекционери) и може да бъде видян на няколко места в града. Например, до Burlington House, Piccadilly и Covent Garden.

Повечето кабини в днешен Лондон са модел K6 от 1936 г. и са поръчани от General Post Office за Сребърния юбилей (25 години) от коронясването на King George V.

През 2014 г. общинският съвет на Лондон реши да превърне някои от кабините в безплатни зарядни устройства за мобилни телефони. Тъй като електричеството за целта се произвежда от слънчеви батерии - възобновяема, "зелена" енергия - тези кабини са пребоядисани в зелено.

telephone boots

Дизайнът на телефонните кабини в Лондон е дело на известния архитект Sir Giles Gilbert Scott, който проектира също катедралата в Ливърпул, моста Уотърлу (Waterloo Bridge) и електроцентралата Батърси (Battersea Power Station). Друга известна сграда на Sir Giles Gilbert Scott е електроцентралата Банксайт (Bankside Power Station) от 1963 г., в която днес се помещава галерията за модерно изкуство Tate Modern.

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.