Историята на лондонските телефонни кабини

Sir Giles Gilbert Scott

Червените телефонни кабини - един от символите на Лондон - се появяват през 1926 г.

Заради необичайно яркия си цвят, кабините веднага разбудили обществените страсти. Освен това производството им от ковано желязо се оказало скъпо и пари не се намерили за улични телефони извън Лондон.

Първият модел на телефонна кабина (К2 Telephone Box) днес е историческа реликва (над 10 000 паунда на пазара за колекционери) и може да бъде видян на няколко места в града. Например, до Burlington House, Piccadilly и Covent Garden.

Повечето кабини в днешен Лондон са модел K6 от 1936 г. и са поръчани от General Post Office за Сребърния юбилей (25 години) от коронясването на King George V.

През 2014 г. общинският съвет на Лондон реши да превърне някои от кабините в безплатни зарядни устройства за мобилни телефони. Тъй като електричеството за целта се произвежда от слънчеви батерии - възобновяема, "зелена" енергия - тези кабини са пребоядисани в зелено.

telephone boots

Дизайнът на телефонните кабини в Лондон е дело на известния архитект Sir Giles Gilbert Scott, който проектира също катедралата в Ливърпул, моста Уотърлу (Waterloo Bridge) и електроцентралата Батърси (Battersea Power Station). Друга известна сграда на Sir Giles Gilbert Scott е електроцентралата Банксайт (Bankside Power Station) от 1963 г., в която днес се помещава галерията за модерно изкуство Tate Modern.

    Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.