Какво се крие в имената на лондонските метростанции

Някои спирки на лондонското метро имат любопитна история. Разказваме за имената на няколко много популярни спирки, чиито имена често заблуждават относно произхода си.

Метростанцията Холанд Парк на Цетралната линия няма нищо общо с Холандия, а с Хенри Рич, I-ви граф на Холанд, който е живял през 17 век и е имал къща в района на днешния парк. 

Метростанцията Бонд Стрийт има общо с героя Джеймс Бонд. Улицата Бонд Стрийт е кръстена на Сър Джеймс Бонд, чието семейно мото било Orbis non sufficit – “Светът не е достатъчен”. Героят Джеймс Бонд твърди, че това е и неговото семейно мото, т.е. че е наследник на Сър Джеймс Бонд.

Гарата и спирката на метрото Кингс Крос са наречени на паметник на крал Джордж IV, който бил в този район през 19 век. Лондончани не харесвали паметника и съборили. Днес няма такъв паметник, но името му останало като име на района. 

Метростанцията Gloucester Road (Глостър роуд), от която може да отидете до българското посолство има име, свързано с Мария, херцогиня на Глостър и Единбург, живяла в миналото в района, а не с път към град Глостър.

Името на метростанцията Seven Sisters – кои са тези седем сестри? - произлиза от някогашна горичка в района. Дърветата в горичката свързвали със сестри.

Elephant and Castle (Слон и Замък): За смисъла на името има различни обяснения. Едно от тях е, че произлиза от Елеонора Кастилска, друго - че е имало цирк с такова име. Трето - свързвано със знак на пъб – пъбовете в миналото са имали знаци, вместо имена, защото обикновените хора не са можели да четат.

Спирката на метрото Ливърпул стрийт в Лондонското сити се казва така, не защото оттам тръгват влаковете за Ливърпул, а защото носи името на Граф Ливърпул, министър-председател от 1812 г. до 1827 г.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.