Как се става шофьор на черно лондонско такси

Шофьорите на традиционните лондонски таксита -  (на английски тези шофьори се наричат black cab drivers, а такситата - hackneys или black cabs) - преминават изпит за познаване на лондонските улици, маршрути и основни забележителности. (За разлика от другите таксита – uber и minicabs – традиционните таксита не ползват навигация.)

Изпитът, който се нарича The Knowledge (Познанието) е много труден, защото включва запомняне на 320 маршрута и 25 хиляди улици, 20 хиляди забележителност в радиус от 6 мили от Чаринг Крос, както и общи познания за основните улици извън центъра.

Подготовката за изпита трае от 2 до 4 години.

Изследване на Лондонския университет от 2000 година установило, че ученето за изпита увеличава хипокампът – част от мозъка, която играе важна роля при формирането на спомените, включително за пространствените. В сравнение с контролната група и обикновените шофьори, шофьорите на лондонските таксита имат по-развит хипокамп.

След като издържат изпита шофьорите стават членове на гилдията на шофьорите на черни таксита - the Worshipful Company of Hackney Carriage Drivers. Някои са собственици на колите, които карат, а други ги взимат под наем.

Има 21,000 лиценза за черни таксита в Лондон. 

Ако гледате британски телевизионни предавания за игри, обърнете внимание, че в тях участват често шофьори на лондонски таксита. В игрите те разчитат на своята невероятна памет.

Ако познавате българи шофьори на черни таксита в Лондон, които са издържали The Knowledge Test, ни свържете с тях. Ние искаме да напишем за тях.

Автор: Бойко Боев

Снимка: Steve Bott under Creative Commons Licence.

 

 

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.