Коледа в средновековен Лондон

Представете си, че градските музеи на Варна, Пловдив, Русе, София или който и да е град в България, разказват за миналото на жителите на тези градове не само чрез експозиции, но и чрез истории. И тези истории идват всеки ден до вас, благодарение на социалните медии. 

Постепенно вие научавате за града, в който живеете, дори без да четете книги или ходите на музеи. В резултат на това, когато вървите по улиците сте по-информирани за тяхната история, оглеждате се да откриете нещата, за които сте прочели, и в крайна сметка се чувствате повече свързани с вашия град и останалите жители.

Лондон има градски музей - Museum of London, който разказва истории всеки ден, точно по описания по-горе начин. 

Наскоро научих как лондончани са посрещали Коледа през Средновековието в статия на Музея на Лондон, която дойде до мен по фейсбук.

Постът преди Коледа е бил преди всичко за богатите, които са имали пари за месо. По време на пост те са заменяли месото с риба.

В средновековен Лондон е имало няколко блата, които са замръзвали през зимата и лондончани са карали зимни кънки. По описанието на писател от 12-ти век разбираме, че тогавашните “кънките” са били животински кости, които хората завързвали на обувките си. 

Темза също е замръзвала – общо 24 пъти между 1400 г -1835 г.  Когато е била покрита с лед върху леда имало пързалки и пазари. 

На Никулден – 6 декември - лондонските църкви избирали Boy Bishops – Момчета Владици. Това били момчета от църковните хорове; те имали тази титла до 28 декември; облечени в детски размер дрехи на владици, те събирали подаяния по време на службите. 

Момчето Владика на катедралата Свети Павел дори представяло църковната проповед на 28 декември. (За сведение, днес, макар да няма Момчета Владици, в англиканските църкви често деца четат от амвона текстове от Библията или молитви.)

Средновековните коледни празници са продължавали 12 дни, започващи с Коледа и завършващи на 6 януари. Това е период на забави и пиршества. После пиршества не се провеждали до 2 февруари, когато хората са отбелязвали в църквите формално края на зимата. (Любопитно е, че и днес за много британци януари е период без алкохол. Неформално, този месец се нарича Dry January и е за почивка от забави.) 

За разлика от днешната Коледа, когато повечето хора са вкъщи, гледайки филми и очаквайки коледното телевизионно послание на Кралицата в 15 часа, в Средновековието лондончани през коледните празници са били навън, на панаири и игри, включително улични боеве между бикове или мечки.

В средновековен Лондон коледарите са били наричани wassailers. Подобно на коледарите в България, това са деца, които обикаляли по къщите, за да пеят песни и пожелават на домакините да имат добра година. В замяна, коледарите получавали храна или пари.

Защо градските музеи в България не разказват истории всяка седмица, както прави Музеят на Лондон? 

Весела Коледа!

Автор на текста и снимките: Бойко Боев* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.