Лондонските канали

Едно от уникалните неща на Лондон са водните пътища (waterways). Не става дума само за Темза, а за каналите, които са част от пътната инфраструктура на града. 

Като казвам канали, нямам предвид, нещо с миниатюрния размер на Перловската река в София, известна още като “Канала”, а за плавателни канали с лодки. На тях е посветен този текст.

Избираме тази тема, защото е впечатляващо да живееш в град, в който хората се придвижват не само с коли, автобуси, метро, влакове, колелета или пеша, а с различни по размер лодки. Както има карта на лондонското метро, така има и карта на лондонските водни пътища.

Едно от забавленията в Лондон е именно пътешествие с плавателен съд. Представете си: пиете вино и гледате през прозореца къщи, хора, паркове, които се сменят пред очите ви като на кино. 

В края на пътешествието ви се вие свят. От виното? От морска болест? Правилният отговор е, че сте изпълнени с емоции от пътуването по вода!

И така. . . Лондон има четири канала, построени през различни времена, с цел превоз на стоки и хора.  По каналите плаването в миналото се е осъществявало с помощта на коне, които са теглили шлепове (barges), ... от едната страна на канала. 

Шлеповете са свързвали вътрешността на страната с Лондон, където са пристигали кораби от различни части на света.

Представете си шлепове, натоварени със суровини като въглища, идващи от Бирмингам или дървени трупи от Нюкасъл, или сандъци, на които пише произведено в Австралия, Канада, САЩ...

Най-старият лондонски канал е River Lee Navigation. Каналът е построен в края на 16-ти век – това е епохата на кралица Елизабет I и Шекспир. По канала са превозвали предимно зърно за Лондон.

Каналът Limehouse Cut e от края на 18-ти век. Той е бил построен, за да съкрати пътя на корабите по Темза. Някога, покрай този канал, са се заселили първите китайци в Лондон, тоест там е бил най-старият китайски квартал (Chinatown) в британската столица. Днес каналът минава през втория финансов център на Лондон – Canary Wharf.

В самото начало на 19-ти век – през 1801 г. - до Лондон стига Grand Union Canal. Дълъг 220 км, Grand Union Canal свързва Бирмингам с Падингтън в Лондон. 

Падингтън, в северозападен Лондон, е далече от Темза. За да бъдат транспортирани стоките до реката, а от там - до света, е построен през 1820 г. Regent’s Canal. Днес той е най-красивият канал на Лондон и е с дължина 22 километра.

Остана още един канал - The Hertford Union Canal. Завършен през 1830 г., той свързва два канала - Regent’s Canal и  River Lee Navigation - и е дълъг километър и половина.

Ако днес се разхождате покрай лондонските канали, ще видите корабчета, в които живеят хора, лодки, барове, луксозни блокове. 

До средата на 19-ти век обаче покрай каналите е имало овце и ниви. След това в районите на каналите се появяват фабрики, складове, пристанища. Има пушек и сажди, тълпи от работници, каруци и коне. Така е било до средата на 20-ти век. 

Най-напред влаковете, а после камионите са били конкуренция на каналния превоз. Конкурентите на шлеповете побеждават. В края на 60-те години търговските товари по лондонските канали окончателно спират.

Някогашния towpath – това е частта, по която конете са вървели, докато са влачели шлеповете - днес е превърната в pathway, т.е. път за разходка, по която се разминават пешеходци, колоездачи или рибари.

 

Ако живеете покрай лондонски канал, сутрин слънцето се отразява във водата и блести в очите ви. Гледате семейство лебеди как плува в индианска нишка – най-напред бащата лебед в бял костюм, после първото, второто, третото, четвъртото лебедче – всички в тъмни спортни екипчета, и накрая майката лебедка, в бяла рокля. Кафето е готово. Поемате с пълни гърди уханието му и си мислите, че на това място вие сте късметлии.

Всъщност, дори само да минавате покрай лондонските канали, вие сте късметлии. Кафе може да си купите и от малки камиончета лавки. А лебедите са все красиви, без значение дали ги гледате отгоре или от страни. 

Автор на текста и снимките: Бойко Боев* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.