Лъвовете на Темза

Минах наскоро през Victoria Embankment Gardens (Градините Виктория Ембранкмънт) и реших да снимам нещо, което да споделя с вас, читателите на сайта bulgariansinlondon.com

Но преди това нека кажа какви са тези градини: Те се намират на северния бряг на Темза, между мостовете Блекфрайърс и Уестминстър. В тази отсечка има няколко малки градини; те са включени в общото име Градините Виктория Ембранкмънт.

Най-любопитното за градините е, че те се намират върху земя, отвоювана от Темза. Това става между 1860 г. и 1870 г., времето на Индустриалната революция, когато инженерната мисъл на британците води до голям икономически подем.

Гениалната идеята в случая е в отвоюваното място от реката да се направи канализация на Лондон, както и още една линия на метрото (сегашната Circle Line). Тези две съоръжения е трябвало след това да бъдат покрити със земя, а върху тях бъдат изградени градини – сегашните Градини Виктория Ембанкмънт.

Начело на проекта е Джоузеф Базалджет (Joseph Bazalgette), който става известен като бащата на лондонската канализация, съществуваща до днес – на снимката.

Отвоювани са 90 метра от реката. Поради това някогашния излаз към нея е от едната страна на градините, а от другата е реката. Това може най-добре да се оцени, ако се вгледа човек в портата към реката на някогашно имение (York House), който е запазен. Някога портата е отвеждала към реката, а днес към градините.

Също любопитно е, че за да запълнят отвоюваното пространство от реката след построяването на канализацията и метрото е използвана земя от друга линия на метрото, построена през това време – Metropolitan Line. Хвърлете поглед върху Градините Виктория Ембанкмънт – преди на това място е имало река!

Сега вече мога да покажа и това, което исках първоначално да направя.

Това са глави на лъвове, които гледат от Градините Виктория Ембанкмънт към реката. Можете ли да познаете за какво са служили първоначално тези лъвски глави, гледащи към реката?

Главите на лъвовете са част от стара сигнална система за наводнение. 

Нивото на Темза се покачва в зависимост от дъждовете и нивото на Северно море, в която тази река се влива. В миналото това е водило до наводнения, които днес не преживяваме благодарение на бариeрите на Темза, построени през 1982 г. в източната част на Лондон (Thames Barrier) – на снимката.

Преди построяването на бариерите на Темза, лондонските полицаи, които патрулират в района на Градините Виктория Ембанкмънт, е трябвало да наблюдават нивото на реката и ако водата достигне до главите на лъвовете да известят, за да бъдат спрени всички линии на метрото.

Лъвовете на Градините Виктория Ембанкмънт са пазили в миналото Лондон от наводнения, а днес красят Темза.

Автор: Бойко Боев

 

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.