Магазин от роман на Чарлз Дикенс

IMG_0463

Построеният през 16 век The Old Curiosity Shop е най-старият магазин в района на Холбърн. За да влезете в него, трябва да се наведете, тъй като таванът е нисък, вероятно защото хората в миналото са били по-ниски. Дървените греди са от стар кораб, дъските на пода скърцат.

The Old Curiosity Shop („Старият антикварен магазин“) е роман на Чарлз Дикенс (Charles Dickens). Известният писател е живял в квартал Блумсбъри (Bloomsbury) и добре е познавал района около магазина. Известно е, че е посещавал магазина на няколко пъти.

В романа The Old Curiosity Shop се разказва историята на Nell Trent, красиво и добродетелно младо момиче на „не съвсем четиринадесет години“. Останала без родители, тя живее с дядо си по майчина линия в неговия магазин за дребни предмети. Дядото я обича, но Nell няма приятели и е самотна. Сприятелява се с Kit, който работи в магазина и когото тя учи да пише.

Дядото се опитва да осигури Nell с добро наследство като играе на карти за пари. Той пази хазартните си увлечения в тайна, но много задлъжнява към Daniel Quilp, злонамерен, гротескно деформиран лихвар - джудже. Той губи малкото пари, които имат и Quilp влиза във владение на магазина и изгонва Nell и дядо й.

Двамата напускат Лондон и живеят като просяци. Nell умира, а дядо й, който загубва разсъдъка си, отказва да приеме смъртта й и я чака всеки ден до гроба й да се върне.

Магазинът The Old Curiosity Shop не понася поражения по време на The Great Fire (Големия пожар) от 1666 г. и бомбардировките на Лондон през Втората световна война. Въпреки че е обявен за исторически обект, той все още функционира като магазин за скъпи маркови мъжки и дамски обувки.

    Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Българи в Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.