Магазин от роман на Чарлз Дикенс

IMG_0463

Построеният през 16 век The Old Curiosity Shop е най-старият магазин в района на Холбърн. За да влезете в него, трябва да се наведете, тъй като таванът е нисък, вероятно защото хората в миналото са били по-ниски. Дървените греди са от стар кораб, дъските на пода скърцат.

The Old Curiosity Shop („Старият антикварен магазин“) е роман на Чарлз Дикенс (Charles Dickens). Известният писател е живял в квартал Блумсбъри (Bloomsbury) и добре е познавал района около магазина. Известно е, че е посещавал магазина на няколко пъти.

В романа The Old Curiosity Shop се разказва историята на Nell Trent, красиво и добродетелно младо момиче на „не съвсем четиринадесет години“. Останала без родители, тя живее с дядо си по майчина линия в неговия магазин за дребни предмети. Дядото я обича, но Nell няма приятели и е самотна. Сприятелява се с Kit, който работи в магазина и когото тя учи да пише.

Дядото се опитва да осигури Nell с добро наследство като играе на карти за пари. Той пази хазартните си увлечения в тайна, но много задлъжнява към Daniel Quilp, злонамерен, гротескно деформиран лихвар - джудже. Той губи малкото пари, които имат и Quilp влиза във владение на магазина и изгонва Nell и дядо й.

Двамата напускат Лондон и живеят като просяци. Nell умира, а дядо й, който загубва разсъдъка си, отказва да приеме смъртта й и я чака всеки ден до гроба й да се върне.

Магазинът The Old Curiosity Shop не понася поражения по време на The Great Fire (Големия пожар) от 1666 г. и бомбардировките на Лондон през Втората световна война. Въпреки че е обявен за исторически обект, той все още функционира като магазин за скъпи маркови мъжки и дамски обувки.

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.