Мери Куонт и британската мода

Мери Куонт е моден дизайнер и водеща фигура в британската мода през 60-те години на 20-ти век, когато Лондон изпреварва Париж като световна модна столица. 

Мери Куонт създава мини полата, хот панталоните (много къси панталонки), популяризира ярките цветове, чорапогащите и PVC облеклата. Нейните дрехи са практични и достъпни за всички.

Мери Куонт е родена през 1930 г. в лондонския квартал Блекхийт. Тя мечтае да учи моден дизайн, но родителите й настояват да стане учителка като тях. Напуска лондонския колеж Голдсмит, за да работи в магазин за шапки в Мeйфейр. След време отваря магазина Bazaar на King’s Road. По това време тази улица е място, където се събират свободомислещи младежи, много от богати семейства.

Мери Куонт почина през април 2023 г. Отдавам почит на нея с този текст.

Бях на изложба на Мери Куонт в лондонския музей Victoria & Albert през 2019 г.  На изложбата имаше 200 рокли, обувки и аксесоари; някои събрани от хора, които споделят защо са ги избрали и откъде са ги купили. 

Бледо розоватa рокля на снимката е купена от жена за златната годишнина на родителите й. Собственичката разказва, че е ходила със същата рокля и на работа.

Мери Куонт създава мода, която е както за през деня, така и за вечерта, за работа и у дома, нарушавайки традиционните правила за обличане. 

Мери Куонт използва жарсе, от което дотогава шиели само бельо и спортни екипи. Тази материя позволява на Куонт да експериментира, създавайки различни варианти - с кръгла и висока яка, с ципове, копчета, джобове, дълги и къси ръкави, дори качулки.

Полите и роклите на Мери Куонт и съответстващите аксесоари, чорапи и обувки са в различни ярки цветове, даващи възможност на всеки да избира комбинация по вкуса си.

През 1960 г. в британските медии за първи път са публикувани снимки и статии за късите тоалети на Куонт. През 1966 г. терминът “мини пола” се използва широко. Тя е символ на младежкия дух на Лондон и свободата на жените.

Късите панталонки (hot pants) на Мери Куонт.

Мери Куонт преправя кройки на дрехи за мъже, работещи в лондонското Сити, в забавни, ежедневни дрехи за жени, използвайки модата, за да постави въпроса за социалните роли на мъжете и жените.

През 1966 г. Куонт създава своята търговска емблема - маргаритката, символ на младост и връзка с хората. Британците се влюбват в маргаритката и за първи път масово искат да имат дрехи с търговска емблема.

Мери Куонт е един от първите дизайнери, който експериментира със синтетични материали в модата, създавайки футуристични дизайни, които са много популярни през 60-те години.

Роклята на Мери Куонт, с която се явява в Бъкингамския дворец през 1966 г., за да получи титлата Officer of the British Empire (OBE) от британската кралица. Всичко, с което се е облякла – от роклята, шапката, чорапите и обувките, може да бъде закупено в търговските центрове (shopping centres) на Обединеното кралство, които тогава се появяват за първи път.

 

Автор на текста и снимките: Бойко Боев

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.