Моцарт е живял в Лондон

Моцарт е живял повече от година в Лондон.

Бащата на гениалния композитор решава, че талантливите му син Волфганг и дъщеря Мария Анна могат да изкарат повече пари като деца-чудо, отколкото самият той като цигулар в двора на архиепископа на Залцбург.

Затова през 1764 г. семейството предприема пътуване из Европа. Когато пристигат в Лондон осемгодишният Моцарт и сестра му Мария Анна изнасят няколко концерта, включително пред крал Джордж III и кралица Шарлът.

Малките музиканти не свирели само пред изискана публика. Водени от баща си, те изкарвали пари, демонстрирайки виртуозните си умения и пред посетителите на лондонските пъбове.

1889436_c113322bc2_z

Статуята на малкия Моцарт с цигулка се намира на Orange Square в квартал Belgravia (снимка: Richard White @ Flickr under Creative Commons Licence).

По време на престоя си в Лондон семейството на Моцарт живее в стая на Frith street номер 21 в квартал Soho, където днес има възпоменателна синя табела и на Ebury Street номер 180 в Белгревия, където през лятото на 1765 г., месеци преди да се върнат в Австро-Унгария, Моцарт написва своята първа симфония.

London Sketchbook се наричат произведенията, написани от Моцарт през 1764-1765 г., когато той пребивава в Лондон.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.