Моцарт е живял в Лондон

Моцарт е живял повече от година в Лондон.

Бащата на гениалния композитор решава, че талантливите му син Волфганг и дъщеря Мария Анна могат да изкарат повече пари като деца-чудо, отколкото самият той като цигулар в двора на архиепископа на Залцбург.

Затова през 1764 г. семейството предприема пътуване из Европа. Когато пристигат в Лондон осемгодишният Моцарт и сестра му Мария Анна изнасят няколко концерта, включително пред крал Джордж III и кралица Шарлът.

Малките музиканти не свирели само пред изискана публика. Водени от баща си, те изкарвали пари, демонстрирайки виртуозните си умения и пред посетителите на лондонските пъбове.

1889436_c113322bc2_z

Статуята на малкия Моцарт с цигулка се намира на Orange Square в квартал Belgravia (снимка: Richard White @ Flickr under Creative Commons Licence).

По време на престоя си в Лондон семейството на Моцарт живее в стая на Frith street номер 21 в квартал Soho, където днес има възпоменателна синя табела и на Ebury Street номер 180 в Белгревия, където през лятото на 1765 г., месеци преди да се върнат в Австро-Унгария, Моцарт написва своята първа симфония.

London Sketchbook се наричат произведенията, написани от Моцарт през 1764-1765 г., когато той пребивава в Лондон.

 

 

 

    Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.