Най-необикновеният паметник в Лондон

Най-известният британски херцог е Артър Уелсли (Arthur Wellesley), херцог Уелингтън (Duke of Wellington).

Артър Уелсли е победителят на Наполеон в битката при Ватерло през 1815 г. и два пъти министър-председател.

Заради победата над Наполеон, британският парламент гласува да бъде подарена къща на прославения пълководец до Хайд парк. Къщата (Apsley House) до днес принадлежи на семейството на Артър Уелсли (има общо 7 херцога Уелингтън след него).

В Лондон Уелсли е увековечен върху кон на паметник пред бившата стокова борса (Royal Exchange).

Друг забележителен спомен от Уелсли се намира пред клуба за джентълмени Athenaem Club на улица Pall Mall, в централен Лондон. Известни членове на Athenaem Club, който съществува и до днес, са били Чарлз Дарвин, Уинстън Чърчил, писателите Джоузеф Конрад, Чарлз Дикенс, Артър Конън Дойл и Томас Харди.

Херцогът на Уелингтън е бил член на Атенеум и редовно го посещавал. Обаче като остарял му било по-трудно да слиза и се качва на коня си. Особено след пийване с други джентълмени в любимия му лондонски клуб.

Затова по искане на известния херцог пред клуба бил поставен камък, който улеснил качването и слизането от конете.

Въпросният камък продължава да е пред клуб Атенеум. На него пише:

“Това стъпало за конна езда беше поставено по желание на херцога на Уелингтън през 1830 г.”

 

 



   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.