Най-ужасният ден на модерен Лондон

На днешния ден се навършват 13 години от терористичните атаки в Лондон, които отнемат живота на 52 души.

В съзнанието на лондончани този ден е най-ужасният за града от времето на бомбардировките през Втората световна война.

На 7 юли 2005 г., четвъртък, в 8.50 сутринта едновременно избухват три бомби в различни влакове на лондонското метро. Едната бомба избухва във влак на Circle Line след гарата на Liverpool Street и убива 7 човека. Втората се взривява във влак на Circle Line на гарата Edgware Road, жертвите са 6 души, а от третата бомба, която избухва във влак по Piccadilly Line между Kings Cross и Russell Square - загиват 26 пътници. Около час по-късно експлозия в двуетажен автобус номер 30, близо до Tavistock Square и Kings Cross, взима 13 жертви.

Загиват общо 52 невинни жертви и 700 човека са ранени. Полицията потвърждава, че бомбите са детонирани от атентатори самоубийци. Установена е самоличността на четирима души - на 30 години, на 24, на 18 и 19 години. Трима са британски граждани, родени в семейства на пакистански имигранти. Четвъртият е от Ямайка, където е приел исляма. Никой от атентаторите не е бил известен на полицията преди атентатите заради крайни религиозни възгледи.

През 2009 г. Charles, Prince of Wales, откри мемориал в Hyde Park, посветен на жертвите в атентатите. Мемориалът се състои от 52 метални колони, почитащи загиналите.

Снимката: G Travels under Creative Commons Licence

 

 

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.