Най-ужасният ден на модерен Лондон

На днешния ден се навършват 13 години от терористичните атаки в Лондон, които отнемат живота на 52 души.

В съзнанието на лондончани този ден е най-ужасният за града от времето на бомбардировките през Втората световна война.

На 7 юли 2005 г., четвъртък, в 8.50 сутринта едновременно избухват три бомби в различни влакове на лондонското метро. Едната бомба избухва във влак на Circle Line след гарата на Liverpool Street и убива 7 човека. Втората се взривява във влак на Circle Line на гарата Edgware Road, жертвите са 6 души, а от третата бомба, която избухва във влак по Piccadilly Line между Kings Cross и Russell Square - загиват 26 пътници. Около час по-късно експлозия в двуетажен автобус номер 30, близо до Tavistock Square и Kings Cross, взима 13 жертви.

Загиват общо 52 невинни жертви и 700 човека са ранени. Полицията потвърждава, че бомбите са детонирани от атентатори самоубийци. Установена е самоличността на четирима души - на 30 години, на 24, на 18 и 19 години. Трима са британски граждани, родени в семейства на пакистански имигранти. Четвъртият е от Ямайка, където е приел исляма. Никой от атентаторите не е бил известен на полицията преди атентатите заради крайни религиозни възгледи.

През 2009 г. Charles, Prince of Wales, откри мемориал в Hyde Park, посветен на жертвите в атентатите. Мемориалът се състои от 52 метални колони, почитащи загиналите.

Снимката: G Travels under Creative Commons Licence

 

 

    Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.