Неоновите реклами на Пикадили Съркъс

Едно от най-известните места в Лондон е Пикадили Съркъс. Този площад дължи своята слава в голяма степен заради огромните неонови реклами. Знаете ли, че “неоновите реклами” на Пикадили Съркъс се появяват още преди изобретяването на неона?

Към 1886 г. – значи когато в България се е говорило за Съединението между Княжество България и Източна Румелия – на Пикадили Съркъс се появяват електрически рекламни екрани върху фасадата на новопостроена сграда. Електричеството е новост по онова време, а електрическите реклами – все още непознати.

Някогашните собственици на сградата с екраните – същата, върху която са неоновите светлини днес – открили, че законът забранява използването на електрически знаци на покривите, но не и на фасадите на сградите. Затова те отдали под наем фасадата на сградата за електрическа реклама.

Лондонският градски съвет имал възражение, основавайки се на безопасността на пешеходците; стигнало се до съд. Съдиите обаче решили, че рекламните екрани не са опасни.

За това колко са били впечатляващи за туристите огромните рекламни екрани на Пикадили Съркъс в миналото, авторът на този текст може да сподели личния си опит. Когато през 90-те години той за първи път видя Пикадили Съркъс заради силните неонови светлини, които оцветяваха в различни цветове площада и небето над Лондон, той си помисли, че се намира в центъра на света. (Ако не знаете или сте забравили, до 90-те години в България беше нормално да има режим на тока и заради това хората имаха свещи под ръка.)

Може би се чудите защо само една сграда на Пикадили Съркъс има неонови рекламни екрани. Обяснението е че съседните сгради са собственост на Crown Estate – това са публични суверенна собственост на монарха. (Сега обърнете внимание, че за разлика от България, където суверенът е народът – тоест върховната власт е на народа, в Обединеното кралство суверенът е монархът – върховната власт е на монарха. Монархът има както своя лична собственост, така и публична суверенна собственост, която не е негова лична, но но не е и държавна и с нея правителството не може да се разпорежда).

Та, сградите на Пикадили Съркъс са собственост на Crown Estate и заради статута им, те имат строги ограничения, включително забрана върху фасадите им да има неонови рекламни екрани.

Автор: Бойко Боев* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.