Обелиска на Клеопатра в Лондон

IMG_6203-001
 

Обелискът на Клеопатра в Лондон, чието популярно е име е Cleopatra's Needle (Иглата на Клеопатра) е един от трите древноегипетски обелиски, издигнати в Лондон, Париж и Ню Йорк, през 19-ти век. 

Обелискът в Лонодн е подарен през 1819 г. на британците от османския пълководец Мохамед Али, роден в Кавала (в днешна Гърция) от семейство от Албания. Али управлява земите на днешен Египет, които по това време са част от Османската империя. Чрез подаръка Али ознаменува победите на британците, съюзници на османците, в битките в Египет срещу армията на Наполеон. 

Тъй като транспортирането на обелиска от Египет до Лондон е било трудно и скъпо, британското правителство отказва да се заеме с това. Финансирането е частно. През 1877 г. лекарят сър Уилям Джеймс Уилсън плаща за транспортирането до Лондон. На 12 септември 1878 г. той е издигнат до Темза (в близост до Embarktment Tube Station).

Капсула на времето (time capsule) е заровена под Обелиска на Клеопатра. Това е сандък с предмети, характерни за тогавашното време.

Те включват:

лули, фиби за коса, кутия пури, бебешка бутилка, детски играчки, монети, портрет на кралица Виктория, която управлявала по това време Библията и . . . 12 фотографии на красиви жени.

Знаете ли в коя книга на съвременен български автор се говори за капсула на времето?         * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.