Откривателят на радиото Маркони е лондончанин

През комунизма в България ни учиха, че откривателят на радиото е руснакът Александър Попов. В Англия и на повечето места по света за откривател на радиото се приема италианецът Гулиермо Маркони. 

Маркони е свързан с Лондон. Двадесетгодишен той се опитва да създаде безжична телеграфия. През 1895 г. той предава радио сигнали на разстояние от 1 миля, но италианското министерство на пощите не се интересува от разработките му и дори го смята за луд.

Маркони емигрира и се установява в Лондон. Тук неговите изследвания намират подкрепа. През 1896 г. Маркони демонстрира успешно безжична телеграфна система между две пощенски сгради в Лондон и получава финансиране. През 1901 г. той изпраща радио съобщение през Атлантическия океан от Англия до Канада.

Компанията на Маркони става известна първоначално като доставчик на оборудване за радионавигация между корабите. Именно затова смятат, че на изобретенията на Маркони се дължи спасяването на много пасажери от потъналия кораб Титаник през 1912 г. 

    Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.