Очарованието на родните плодове

Cookmaid with Still Life of Vegetables and Fruit c.1620-5 Sir Nathaniel Bacon 1585-1627. Purchased with assistance from the Art Fund 1995, Tate Britain

 

Една картина, изложена в Тейт Британ, ни отпрати в България. Странното е, че нито художникът, нито темата на творбата му имат общо с България.

Авторът е Sir Nathaniel Bacon (1585–1627). Той е аристократ, добил популярност като художник.

Натаниел Бейкън е нарисувал натюрморт от плодове и зеленчуци. Особеното на тях е, че това са зеленчуците и плодовете, които растат в родната му Англия. Виждаме пъпеши, тиква, артишок, ябълки, ряпа, праскова, круши, зеле, грозде.

Картината на Бейкън се нарича "Готвачката с натюрморт от зеленчуци и плодове" (The Cookmaid with Still Life of Vegetables and Fruit) и централна роля в нея има жена с огромно деколте и пищни форми. Тя допълва темата за плодородието.

Представяме си, че Бейкън е обичал плодове и зеленчуци. Нарисувал ги е с чувство и въображение.

Неговата емоция развинти нашето въображение също. Докато гледаме картината на Бейкън, се сетихме за български чушки, български домати, дини, праскови, грозде...

В Лондон ни се ядат родни плодове и зеленчуци. А на вас?

   

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.