Паметникът на крал Чарлс I в центъра на Лондон

charles-1

На 30 януари 1649 г. е екзекутиран крал Чарлс I (1625-1649). Смъртта му слага край на Английската гражданска война, но и на монархията. Войната започнала няколко години по-рано, през 1642 г. Начело на противниците на абсолютната кралска власт застанал Оливър Кромуел.

Кромуел и Републиката не успели да се задържат дълго на власт. Веднага след неговата смърт Британският парламент спешно извикал от изгнание наследника на короната Чарлс II. Монархията била възстановена, въпреки усилията на Кромуел да заличи спомена за нея. Той бил заповядал премахването на всички паметници на крале в Лондон.

С връщането на монархията се върнали и паметниците, припомнящи събития и подвизи от живота на крале и кралици. Така през 1675 г. на площад Трафалгар бил издигнат паметник на Чарлс I. Днес това е най-старата статуя от бронз в Лондон, създадена още през 1633 г. Постаментът, върху който стои конникът, е украсен лично от най-способния архитект на 17 век - сър Кристофър Рен.

Екзекуцията на Чарлс I била проведена наблизо до мястото на новоиздигнатия паметник, на улица Уайтхол, пред тогавашния дворец Уайтхол (Whitehall). Уайтхол е улицата, по която се стига от Даунинг Стрийт 10, където живеят и работят британските министър-председатели, до Трафалгар Скуеър.

Докато вървите по Уайтхол пред вас ще е колоната на Нелсън, победителят над испанския и френския флот в битката при Трафалгар. Щом стигнете на площад Трафалгар обаче, ще откриете, че пред паметника на Нелсън има още един паметник. Върху него има конник. Това е крал Чарлс I.

Разказваме за статуята на Чарлс I в Лондон не само заради интересната история - кога сте били до паметник на обезглавен крал? - но и защото тя маркира нулевия километър на Лондон. Така се нарича мястото, от което се мери разстоянието до всяка точка в Англия.

Още един любопитен факт - на 30 януари, същата дата когато е бил екзекутиран крал Чарлс I - e eкзекутиран Оливър Кроуел, предводителят на революцията срещу крал Чарлс I. Това е станало не случайно. Самият Кромуел умира на 3 семтември 1658 г. и бил погребан в Уестминстърското абатство. Но на 30 януари 1661 г., когато монархията вече била възстановена, неговото тяло било извадено от гроба и обесено. Подобни ритуални екзекуции в миналото целели да покажат на британците, че справедливостта намира човек дори след смъртта му. Любопитно е, че и днес британците продължават да преоценяват историтията си и мъртвите - колкото и да са били важни - не са щадени.

Автор: Бойко Боев* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.