Разходка в Батерси парк

Срещата е пред Пагодата на мира. 15 българи сме. Намираме се в Батерси Парк. Януари 2024 г.

 

През 2024 година рупата за разходки из Лондон ще посещава всеки месец един лондонски парк. Започваме от Батерси парк. 

 

„Ще следваме описанията тази книга“, казвам на участниците. Показвам им London Parks на Hunter Davis. “Целите на разходките са да сме сред природата, да ни е приятно в компанията на групата, както и да научаваме нови неща за Лондон. Затова тази книга ще ни бъде пътеводител.“

 

Познавам повечето от участниците. Поканвам всички да се представят заради новодошлите. Представянето включва име, местоживеене в Лондон, както и място в България, където всеки е живял преди да се премести в Лондон. Опитът показва, че информацията за кварталите и градовете е полезна за започване на разговор. 

 

„Ще разкажа по време на разходката в парка, какво научих от книгата. Обаче искам и вие да разкажете какво сте открили и научили накрая. За целта ще се разделим на групи. Всяка група ще наблюдава в парка определена нещо, а накрая ще сподели три неща за откритията си.“

 

После броя участниците и изчислявам, че ще сме шест групи. Едната група ще гледа животните в парка, друга - птиците, трета – растенията. Имаме още група за сгради, за паметници и за истории. Тия, които отговорят са историите, ще трябва да докладват какво най-много ги е впечатлило от това, което сме научили от книгата.

 

Представям маршрута. Искам в края да сме отново на пагодата, за да разкажа една от тайните на парка, която е свързана с пагодата. После тръгваме.

 

За тези, които не бяха с нас на разходката в Батерси парк, споделям само няколко истории и снимки. Ние сме жители на Лондон и историите ще ни помогнат да сме по-свързани с този град.  

 

През 1829 г. лорд Уесли, херцогът на Уелингтън, който 14 години преди това води британската армия в победната битка над войските на Наполеон при Ватерло, има дуел на мястото на днешния Батерси парк. По това време херцогът на Уелингтън е не само герой от войната с Наполеон, но действащ министър-председател. Дуелът е между него и тогавашния граф на Уинчилсии. На разходката разказвам какво е предизвикало министър-председателят да обяви дуела и какво се е случило на него. Мястото на дуела е сегашният Батерси парк. 

 

 

 

Портрет на лонд Уесли, херцога на Уелингтън, на когото е кръстена столицата на Нова Зеландия.

 

Батерси парк е открит през 1858 година от тогавашната кралица Виктория, а по време на дуела е полетата на Батерси са блатиста местност извън Лондон, където пренощували пътуващи търговци със стоката си и катуни с цигани.  

 

Днешният парк е един от 8-те кралски парка в Лондон, който създаден от Томас Кубит, изградил също кварталите Белгравия и Пимлико и пра-пра-пра дядо на днешната кралица Камила, съпругата на настоящия британски крал Чалрз III

 

 

Портрет на Томас Кубит, пра-пра-пра дядо на кралица Камила.

 

В Батерси парк в него се провеждат мачовете на отбора на Уондъръс, който първият носител на купата на английската футболна асоциация, първата в света футболна асоциация.

 

През парка минава път. Днес тук се разминаваме с пешеходци и бегачи, а в миналото са минавали каляски с дами и кавалери на разходка. 

 

Знаете ли, че в Батерси парк може да видите сурикати? Тези животни от южна Африка живеят в зоопарка в парка. 

 

В началото на 20-ти век в Лондон се провеждат протести срещу използването на животни за медицински експерименти. Защитниците на животните събират пари за построяването на паметник на кучета, които са използвани за експерименти.

 

 

Възникват конфликти между защитниците на животните и студентите по медицина. Историята е подобна на днешните културни войни. Паметникът тайно е махнат, но днес е отново възстановен и се намира в близост до Старата Английска Градина.

 

 

В миналото в Батерси Парк лондончани са виждали за първи път дървета от далечни места по света. Тези екзотични видове могат да бъдат видени и днес.

 

Покрай езерото в парка е кафенето, от покрива на която ни гледа храбра чапла.

 

 

Като всички военни паметници във Великобритания паметника в Батерси Парк на загиналите британски войници през Първата световна война е скромен. Пред паметника обсъждаме големината на английските паметници и паметниците на съветската армия в България и причините за културните разлики.  

 

Една прилика между България и Великобритания са остатъците в Батерси парк от увеселителния парк. Лондончани и гости от цялата страна са се возили на люлки в парка по време на Фестивала на Британия през 1951 г. С него правителството е искало да повдигне духът на братанците, които все още живеят в развалините останали от Втората световна война.

 

Около 600 събития се случват в Батерси парк всяка година. Най-голямото са фойерверките на 5 ноември, деня на Гай Фоукс, когато в парка се събират хиляди лондончани. За зарята в деня на Гай Фоукс четете тук

 

Ето и тайната на Батерси парк, която разказах в края на разходката. Пагодата на мира, издигната през 1985 г.  в Батареси парк, се поддържа от японски монах. Вече 40 години този монах всеки ден почиства пагодата, а през останалото време се моли за мир. Монахът живее в стая в една от сградите на персонала на Батерси парк.

 

Автор: Бойко Боев* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.