Разходка в Сейнт Джеймсис Парк

Докато се събираме един след друг, туристите около нас си правят селфита. Как да наместят главите си в кадър със сграда с 775 стаи!? Широки усмивки. После - щрак! На снимките туристите са пред Бъкингамския дворец. 
 


 

“Ние ще си направим снимка в парка. Не сред тълпата. В края на разходката - когато всички са отпочинали и доволни и с естествени усмивки”, си мисля. После виждайки, че групата се е събрала, казвам високо на български:

“Здравейте, приятели! Готови ли сте за разходката в Сейнт Джеймсис Парк?”

Тази година всеки месец ще сме в един лондонски парк, включително осемте кралски парка (Royal Parks), наречени така, защото били ползвани от кралете единствено. През януари бяхме в Батерси Парк, през февруари сме в Сейнт Джеймсис Парк, който е кралски парк. 

Сейнт Джеймсис Парк е най-централният парк в Лондон. Намира се между Бъкингамсия дворец (на запад)  двореца Сейнт Джеймсис (на север), парадния площад House Guard Parade (на изток) и няколко министерства (на юг и югоизток). 

Заради местоположението си Сейнт Джеймсис Парк е най- посещаваният парк в Англия, с 17 милиона посетители годишно. В него има както туристи, така и служители от министерствата, които минават през парка или обядват в него. Министър-председателите са също чести посетители - Даунинг стрийт, където живеят те, е на 5 минути; Дейвид Камерън, а след него и Борис Джонсън тичаха сутрин в Сейнт Джеймсис Парк. 


 

Въпреки че съм посочил Бъкингамския дворец като място на срещата ни за разходката в Сейнт Джеймсис Парк, желая по-бързо да се отдалечим от туристите наоколо. Правейки си селфитата, повечето не гледат двореца, не забелязват оградата му, паметника на кралица Виктория, не виждат кенгуруто, което ги гледа отляво. 

“Какво кенгуру?”, чувам, че пита някой.

Преди да научите за кенкуруто, искам да кажа нещо за групата за разходки из Лондон. 

По време на разходките ние сме изследователи - търсим малки и големи забележителности на Лондон, после ги гледаме отблизо, отдалеч, във всички посоки, небето също; любопитни сме за цветовете, миризмите, звуците, хората наоколо, също за животните и птиците, за растенията. И, разбира се, всеки трябва да следи за  местоположението на групата - иначе има риск, докато търси кенгуруто пред Бъкингамския дворец, например, да не види, че всички сме вече пред Кларънс Хаус и гледаме прозорците на крал Чарлз и кралица Камила.

Не мислете, че разходките са екскурзия с екскурзовод, маршрут и краен час. Разходките за развлечение през почивките дни, Ние всички работим през седмицата и трябва да ни е приятно.  

“Погледнете оградата  на Бъкимганския дворец и споделете какво виждате.”, казвам на хората около мен след като се представихме.  “Огледайте се за неща, които туристите не виждат, докато се снимат. Разгледайте, например, този герб.”

На врата на Бъкингамския дворец е поставен Кралския герб с лъв (символизиращ Англия) и еднорог (символизиращ Шотландия). Кралският герб датира от 1603 г., когато крал Джеймс става крал на англичаните и шотландците. До тогава двете нации имат отделни крале.

“Сега потърсете шотландския еднорог и английския лъв на други места на оградата на Бъкингамския дворец.”

Интересно е, че въпреки че са управлявани от едни и същи монарси след 1603 г.  Шотландия и Англия остават самостоятелни държави до 1707 г., когато парламентите им приемат, че държавите, ще се обединят, създавайки общо кралство под името Great Britain (Великобритания).

“Погледнете надясно вратата, под която е пътят за коли!”

 

“Виждате ли едно животно върху колоната на вратата? Това е кенгуру. След малко ще ви кажа какво прави това кенгуру пред двореца.”

 

“Хайде сега да обиколим паметника пред двореца. Това е мемориалът на кралица Виктория. Най-отгоре е богинята на победата Виктория. Под нея е кралица Виктория."

 

Между богинята и кралицата има орел с разперени криле. Орлите от древността са държавни символи. Този орел е символ на Британската империя. През 19-ти век, когато кралицата е на престола, Британската империя се простира из целия свят.

Част от паметника са фигурите на Земеделието, на Индустрията, на Мира (с маслиновото клонче), Прогреса (с факела).

 

Мемориалът е открит през 1911 г. от внуците на кралица Виктория Джордж V и  Вилхелм II, които са по това време британски крал и германският кайзер, съответно. 3 години по-късно Великобритания и Германия, предвождани от двамата внуци на Виктория ще влязат във война - Първата световна война. Ужасно е, когато роднини са във война, нали?

Средствата за мемориала на кралица Виктория идват от цялата Британска империя. Затова вратите изобразяват отделните имперсси части. Кенгуруто е върху вратата на Австралия.  На вратата на Африка има колона с лъв, изобразяваща британските владения в западна Африка.

 

А птицата ему е на колона на вратата на Южна Африка.

 

Тръгваме по Мал. Това е параден път. Затова е червен. Червените килими, по които минават холивудските звезди, за вдъхновени от лондонския Мал. През почивните дни Мал е затворен за автомобили.

 

Сейнт Джеймсис Парк е отдясно на Мал.

 

Минаваме покрай стълбове. “Гледайте върху лампите на Мал има кораби. Те са в чест на британския флот, който е бил движещата сила на Британската империя.”

 

Отляво на Мал са сгради, за които искам да разкажа.

Ланкастър Хаус е най-близо до Бъкингамския дворец. Тук се провеждат приемите на британското министерство на външните работи. Например, през 2020 г. в него беше приема за отбелязването на 140 годишнината на българо-британските дипломатически отношения. По логистични причини сериалът на Нетфликс “Короната” и други филми със сцени от Бъкингамския дворец са снимани в Ланкастър Хаус. Освен това Ланкастър Хаус има величествен интериор.

 

В съседство е Кларънс Хаус. Тук живееше майката на кралица Елизабет, а след това принц Чарлз. След коронацията си Чарлз и кралица Камила продължават да ползват Кларънс Хаус като своя лондонска резитенция. Тоест не са се преместили офиьиално в Бъкингамския дворец все още.

 

До Кларънс Хаус е дворецът Сейнт Джеймсис, построен от крал Хенри VIII (1509-1547). Хенри е роден в дворец в Гринуич, който днес не съществува, и е живял в двореца Хамтън Корт, извън Лондон, а Сейнт Джеймсис е бил негова лондонска резиденция. Сега в двореца Сейнт Джеймсис живее принцеса Ана, сестрата на краля.

 

Крал Хенри VIII - който създава независима от папата в Рим ангиканска църква - превръща земята пред двореца Сейнт Джеймсис в парк за лов, военни паради и игри. В края на 17-ти век Сейнт Джеймсис Парк е преусторен от крал Чарлз II (1660-1685) , който харесвал френските паркове с езеро за лодки, прави алеи и дървета от двете страни. Вижте езерото на картата на парка.

 

Крал Чарлз II прави Сейнт Джеймсис Парк публичен. Позволявайки на аристократите да посещават парка, кралят е искал да им се хареса и избегне съдбата на своя баща крал Чарлз I, който е екзекутиран през 1649 г по време на английската гражданска война.

В деня на екзекуцията крал Чарлз I, който преди това бил затворен в двореца Сейнт Джеймсис, минава през Сейнт Джеймсис Парк на път за Банкетинг Хаус, където трябвало да му отрежат главата. Януарският ден е студен и кралят треперел от студ. Той поискал да му позволят да си сложи две ризи, за да не си помислят хората, че трепери от страх. След Чарлз I - на снимката - британските монарси знаят, че има риск за главите им. 

 

Още няколко забележителности покрай Мал преди да влезем в Сейнт Джеймсис Парк.

До двореца Сейнт Джеймсис е градската къща на аристократите Марлборо, наследник на които е министър-председателят Чърчил. Днес къщата е седалище на Общността на нациите, международна организация на 56 независими държави, мнозинството от които в миналото са били британски колонии.

 

Най-новият паметник на Мал е поръчан от кралица Елизабет II за майка й Елизабет и баща й крал Джордж VI (на когото е посветен филмът “Речта на краля”).

 

Кралицата майка е представета на среща с  ветерани от войната.

 

... на конните състезания Аскот, където участват нейни коне.

 

... и дори обрадена с любимите й кучета корки, за които се грижеше след това дъщеря й кралица Елизабет II.

 

Сейнт Джеймсис Парк не е заграден, но Мал в него се влиза през порта, където се спираме за внимателен оглед.

 

Над вратата са изобразени три растения - розата е символът на Англия, магарешки трън - на Шотландия, а детелината - на Ирландия. Липсва само праз - празът е символ на Уелс.

 

В Сейнт Джеймсис Парк най-впечатляващо е спокойствието.

 

Паркът е обграден от чинари. Лондонският чинар (london plane tree) е дървото на Лондон.

 

Закъсняхме за обяда на пеликаните в 2:30, затова не ги видяхме. Първите пеликани в парка за подарък, напревен през 1664 г. от руския цар. Досега са живяли 40 поколения пеликани.  Освен пеликани, в парка има и черни лебеди от Австралия, мандарински патки от Китай, патки от Бахама и зелени паракийтс (лондонски папагали). (Лондонските патки, за които се разказваше е книгата “Мисия Лондон” на Алек Попов живееха в Риджънс Парк.)

Видяхме обаче къщата на парковия мениджър, който живее в парка. Ако му се потрябва захар или сол, парковият мениджър трябва да поиска от най-близките му съседи, които са министъра на финансите, който живее на Даунинг Стрийт номер 11 и министъра на въшните работи, който живее в една от къщите на Мал.

 

В източната част на парка излизаме на House Guard Parade - място за военни паради. Тук британските монарси провеждат своя рожден ден с парад на знамената (Trooping the Colour). Независимо кога са родени, официалните рожденни дни на монарсите са през юни. Кралица Елизабет ги провеждаше през второта събота на юни. Крал Чарлз чества публично рождения си ден с парад на House Guard Parade в третата събота на юни.

 

Много впечатляващ е военният паметник на Guards Division - това са военните части на Лондон, които включват Гренадирските гвардейци, Колдстриймските гвардейци, Шотландските гравдейци, Ирландсите гвардейци и Уелските гвардейци. Всички те, освен че охраняват краля и държавните лица, участват и във военни действия. На загиналите по време на Първата световна война е паметникът. Фигура на един гвардеец от всяко част е на паметника.

 

Дупките на паметника са от шрапнели от бомбандировки по време на Втората световна война. А текстът е написан от писателя Киплинг, автор на “Книга за джунглата”, чийто син гвардеец загива през Първата световна война.

 

Преди да отидем в пъб за разговори и бира, си правим снимка на спомен от разходката.

 

Групата е разнородна: някои са влюбени в Лондон, други са дошли да намерят приятели и дори любов. Например, на разходка в Сейнт Джеймсис Парк двама участници, които се запознаха на разходка преди 7-8 години, съобщиха, че наскоро са имали сватба.

 

Текст и снимки: Бойко Боев* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.