Регатата Оксфорд - Кеймбридж

2371506501_370ec3ed99_b

Регата Оксфорд-Кейбридж (The University Boat Race) е състезание по гребане между отборите на Oxford University и Cambridge University, което се провежда в лондонската част на Темза от Putney до Mortlake в края на март или началото на април. Тази регата е събитие с национално значение във Великобритания и е гледана от милиони зрители всяка година.

Състезанието е започнало като облог между двама приятели - Charles Merivale, студент от Кеймбридж и Charles Wordsworth (племенник на поета романтик Уилям Уърдсуърт), студент в Оксфорд, през 1829 г.

В състезанието участват две лодки с осем гребци (rowers) и кормчия (cox), който подпомага правилната посока на движение.

Дистанцията от Putney до Mortlake е 6.779 км, като се гребе срещу течението на река Темза. Самото състезание отнема около 15-20 минути и около 600 загребвания.

Двата отбора се наричат Blue Boats, защото екипите им са в синьо - Кеймбридж в светлосини екипи, а Оксфорд — в тъмносини.

Досега мъжкият отбор на Кеймбридж има 84 победи, докато Оксфорд са с 80 и един равен резултат през 1877 г., когато лодките били толкова близо една до друга на финала, че не могли да определят победител. При жените отборът на Кеймбридж има 44 победи, а на Оксфорд - 30.

Най-малката разлика между двете лодки на финала била регистрирана през 2003 г., когато Оксфорд побеждават Кеймбридж само с един фут (30.48 см).

Статистиката посочва шест потъвания на лодките в историята на регатата. През 1921 г. потъват и двете лодки и състезанието било повторено.

Рекордът по най-много участия в надпреварата се държи от Boris Rankov, който е побеждавал шест пъти с отбора на Оксфорд между 1978 и 1983. Днес той е професор по Римска история в Royal Holloway, University of London и umpire (рефер) на регатата.

По традиция спечелилият отбор хвърля своя кормчия (cox) във водата като по този начин отпразнува своята победа. Максималното тегло на кормчиите е 55 кг. Най-лекият кормчия досега е тежал 32 кг. През 1981 г. в отбора на Оксфорд за кормчия e била избрана жена и под нейните указания той печели два пъти. През 1989 г. и двата отбора били водени от жени кормчии.

През 2012 г. състезанието беше спряно за около 30 минути, тъй като австралиецът Trenton Oldfield заплува към движещите се лодки в знак на протест срещу нарушаването на гражданските права и културата на елитаризъм (класово разделение) в британското общество. Той беше глобен и прекара 6 месеца в затвора за нарушаване на обществения ред.

На 11 април 2015 г. за първи път в историята на надпреварата женската регата се провежда в същия ден и на същото разстояние, както при мъжете. Дотогава женските отбори са се състезавали на 2000 метра, но организаторите се съгласили на равнопоставено отношение между жените и мъжете, и разстоянието вече е 6.8 км. и в двете състезания.

За това че Регатата Оксфорд-Кеймбридж да стане с национално значение спомага BBC, които излючват състезанието всяка година по телевизията от 1938 г. насам, а по радиото от 1927 г.

Днес и мъжката, и женската регата спечели отборът на Кеймбридж.

Ние създадохме този сайт, за да направим позната британската култура на българите, особено на българите във Великобритания. Направете и вие нещо - този път за популяризирането на българската култура сред лондончани. Ние организираме събитие за 24 май в Лондон, за което разказваме по-долу, и не нуждаем от дарения от вас.   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.