Реката на Sloane Square Station

Sloane Square (площад Слоoн) в Челси е един от най-красивите в Лондон. Той е любим на Уди Алън. Ако се чудите защо, ще разберете, ако седнете на пейка до шадравана в градинката в средата на площада и се вгледате в сградите и богатите жители на Челси и Белгравия. 

За разлика от площада, метростанцията Sloane Square не прави впечатление. Сега обаче ще ви покажа нещо, което ще ви накара да се оглеждате следващия път на метростанцията.

Когато през 19-ти век строителите започнали да строят станцията, те се натъкнали на подземна река. Става въпрос за подземната Westbourne River, която пълни изкуственото езеро Serpentine в Хайд Парк и продължава към Темза.

За да построят гарата, инженерите поставили реката в тръба. Тази тръба, по която продължава да тече реката, може да бъде видяна над влаковете на метростанцията Sloane Square и днес. 

Не забравяйте следващия път, когато сте на въпросния перон, да вдигнете очи и се огледате за дебела тръба над главата си. Твърди се, че по тръбата минава не само вода, но и риба.

 

Автор: Бойко Боев

Снимки: Istvan и Бойко Боев under Creative Commons Licence.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.