Случка в Claridge's Hotel

MAyfair (130)
 

Claridge's е хотел в Mayfair, Централен Лондон. В този 5-звезден хотел в Арт Деко стил традиционно отсядат монарси и артисти, посещаващи Лондон.

Любопитна случка, свързана с Claridge's, е превръщането на стая номер 212 на хотела в югославска територия за един ден през 1945 г.

По време на Втората световна война семейството на югославския крал Петър II е намерило убежище във Великобритания. Неговата съпруга, кралица Александра, дъщеря на гръцкия крал Александър, е бременна. Според югославските закони, за да може да има претенции за югославския престол, бъдещият наследник трябва да е роден на югославска територия. Войната възпрепятства това.

Решение се намира. По настояване на премиера Winston Churchill Парламентът обявява стая 212 в Claridge's, в която е настанена бременната кралица Александра, за временна югославска територия. Така новороденото бебе Александър - явно кръстено на гръцкия си дядо - запазва правото си да стане крал. Казват, че, за да бъде всичко истинско, дори сложили пръст от Югославия под леглото на родилката, за да е още по-автентично раждането на югославска земя.

Принц Александър никога не става крал.

През ноември 1945 г. Югославия е обявена за република.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.