Случка в Claridge's Hotel

MAyfair (130)
 

Claridge's е хотел в Mayfair, Централен Лондон. В този 5-звезден хотел в Арт Деко стил традиционно отсядат монарси и артисти, посещаващи Лондон.

Любопитна случка, свързана с Claridge's, е превръщането на стая номер 212 на хотела в югославска територия за един ден през 1945 г.

По време на Втората световна война семейството на югославския крал Петър II е намерило убежище във Великобритания. Неговата съпруга, кралица Александра, дъщеря на гръцкия крал Александър, е бременна. Според югославските закони, за да може да има претенции за югославския престол, бъдещият наследник трябва да е роден на югославска територия. Войната възпрепятства това.

Решение се намира. По настояване на премиера Winston Churchill Парламентът обявява стая 212 в Claridge's, в която е настанена бременната кралица Александра, за временна югославска територия. Така новороденото бебе Александър - явно кръстено на гръцкия си дядо - запазва правото си да стане крал. Казват, че, за да бъде всичко истинско, дори сложили пръст от Югославия под леглото на родилката, за да е още по-автентично раждането на югославска земя.

Принц Александър никога не става крал.

През ноември 1945 г. Югославия е обявена за република.   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.