Терористичните атентати в Лондон и София

Спомняте ли си, че в своето стихотворението “Обесването на Васил Левски” Ботев използва израза “стърчи черно бесило”? 

За този израз се сещам всеки път като минавам покрай метални колони в Хайд Парк. Те са 52 на брой, бели и 3.5 метра високи, тоест по-високи вероятно от бесилото на Левски. 


Драматизмът, който ме кара да си спомня стихотворението “Обесването на Васил Левски”, е фактът, че това е паметник, в който всяка от 52-те колони е спомен за всяка от жертвите на терористичните бомбени атентати в Лондон на 7 юли 2005 г.

Всеки път като покрай паметника в Хайд Парк на 52-те жерви на бомбените атентати в Лондон се сещам и за жертвите на бомбения атентат в храма “Света Неделя” в София. 

Атентатът в София, извършен на 16 април 1925 г., е дело на Българската Комунистическа Партия;  загиналите са над 213 души, сред които 12 генерали, 15 полковници и други военни, герои от войните, тогавашния кмет на София, депутати и граждани, а ранените над 500. Това е един от най-големите терористични атентати в Европа. 

Знаете ли, че в България няма паметник за тези жертви? Помислете защо. Ако не знаете (много) за този атентат, също помислете защо.

Аз на днешния ден си мисля не само за жертвите на терористични атентати в Лондон, но и тези в София. 

Да помислим за жертвите заедно. Бог да ги прости всички невинни хора, жертви на терористи и агресори.

 

Автор на текста и снимките: Бойко Боев* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.