Уилям Хогарт - един забележителeн английски художник

Уилям Хогарт (William Hogarth) е английски художник от 18 век. Той създава нов вид тематични картини, наречени "comic strip" - комичен разказ в рисунки, в които рисувал морални теми, като осмивал порядките на различните класи на обществото. Не се интересувал от миналото, а от настоящето на Англия.

 

През 1751 г. прави гравюрите "Улица на бирата"; "Улица на джина" и "Четирите степени на жестокостта". Те са публикувани в подкрепа на кампания, насочена срещу пиенето на джин сред по-бедните слоеве на лондонското общество. Потреблението на евтини спиртни напитки, какъвто бил наскоро изобретеният джин, скочило в началото на осемнадесети век. Картината му Gin Lane (Улицата на джина) показва пагубната сила на алкохола. Кампанията срещу джина била успешна. Бил приет закон, забраняващ продажбата на джин в магазини за домашни стоки. Според тогавашните разбирания пристрастяването към спиртни напитки водело до небрежност, бедност и смърт, докато бирата  вдъхновявала и освежавала.

 

Хогарт станал популярен със своята поредица "A Rake’s Progress", представяща падението на сина на известен търговец, който в крайна сметка бил настанен в Bethlem. Bethlem Royal Hospital е създадена през 1247 г. като болница за психично болни пациенти. В днешния английски език думата bedlam е придобила значение на “хаос”, “безредие”.

Въпреки че днес Bethlem Royal Hospital е модерна болница, известна с качеството на грижите за пациентите си, в миналото тя е била класически пример за лудница с всички ужаси, които могат да се видят там.

Уилям Хогарт (1697-1764) се установил в къща на Лестър скуеър през 1733 г., където останал до смъртта си.

В 1749 г. купил къща в Чизик, близо до Темза, която ползвал през лятото, за да избяга от мръсотията и суматохата в Лондон.

През 1757 г. получил длъжността придворен художник, а преди това - неуморно се борил за утвърждаване на закона за авторското право. Законът бил приет от парламента и станал известен като "Закон на Хогарт".

 

 

Снимки: By William Hogarth - Unknown source Transferred from en.wikipedia

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.