Фреди Меркюри в Лондон

image

През 1964 г. Фреди Меркюри се премества да живее  в лондонския квартал Фелтам (Feltham) от остров Занзибар, Танзания. Тогава бъдещата звезда на Куин е на 17 години. Семейството са бежанци. Напускат Занзибар по време на Гражданската война там.

През 1970 г. Фреди се присъединява към групата на Роджър Тейлър и Брайън Мей. Първият им концерт е на 18 юли 1970 г. в Imperial College, където Брайън Мей е студент по физика. По-късно Фреди измисля името Queen.

Доскоро Фреди Меркюри поздравяваше лично всеки лондончанин и гост на града. Със своя 6-метров ръст Фреди беше истински великан. Стиснал здраво микрофон в ръка, извисен над всички наоколо, той сякаш пееше за целия град.

Всъщност, истинският ръст на Фреди е бил 177 см. 6-метровият Фреди с микрофона в ръка беше неговата статуя пред Театър Доминиън (на горната снимка). В него 12 години наред се играеше мюзикълът We Will Rock You.

В театър Доминиън до Оксфорд Стрийт, Фреди се явява за последно пред публика преди смъртта си през 1991 г. 

6-метровата статуя на Фреди Меркюри днес се намира в двора на неговия приятел и барабанист на Куин, Роджър Тейлър.

Къщата на Фреди Меркюри в Лондон се нарича Garden Lodge и се намира в лондонския квартал Кенсингтън.

Freddie Mercury house.jpg

Оградата на бившия дом на Freddie Mercury е висока и намазана със смола, предотвратяваща катеренето по нея на феновете, които продължават и до днес да смущават настоящия обитател на къщата – приятелка на известния музикант. Много от тях все още оставят писма до Фреди.

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.