Цветовете на линиите на лондонското метро

Картата на лондонското метро се смята за един от британските шедьоври в областта на дизайна.  

Тя отбелязва маршрутите на 11-те линии на лондонското метро, което е най-старото метро в света (първата линия (днешната Метрополитън) е открита през 1863 г.)  

Картата не отразява истинското разстояние между станциите, а как те и линиите се отнасят една към друга. Първоначалната идея на днешната карта на лондонското метро е на Хенри Бек от 1931 г. 
 

Всяка линия има свой цвят на картата. Цветовете на някои линии са избрани специално: 

  • Metropolitan е виолетова, защото първите локомотиви по нея са били виолетови (снимка на реставриран локомотив на Метрополитън). 

  • District е зелена, защото води до Кю Гардън (и други паркове – Чизик, Уимбълдън). 

  • Черната линия на Northern е, защото тя е най-дълбоката линия. 

  • Сива е Jubilee, защото линията – най-младата линия - е наречена за сребърната годишнина (25-годишнината) от възкачването на кралица Елизабет на престола (1977 г.) 

Някой от вас обърнал ли е внимание, че дръжките във влаковете имат цветовете на линиите на картата на лондонското метро?  

Например, на Bakerloo, която е кафява на картата, дръжките са кафяви, на Victoria сини, както е отбелязана линията на картата, а на Jubelee са сиви. 

  

 

Споделете за свои скорошни открития за Лондон и лондончани, направени по време на ежедневните ви пътувания в лондонския обществен транспорт. 

Автор на теста: Бойко Боев 

Автори на снимките: Бойко Боев и Oximan under Creative Commons Lincence* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.