Шекспировият театър в Лондон

Globe Theatre се е наричал театърът в Лондон, където Шекспир поставя повечето свои постановки. 

Той бил построен на южния бряг на Темза през 1599 г. През същата година Шекспир също се премества да живее в южен Лондон, срещу днешното Лондонско сити и недалеч от новия Globe Theatre.

Шекспир харесва Globe Theatre, но театърът изгаря на 29 юни 1613 г. при оръдеен изстрел по време на шекспировата постановка "Henry VIII".

Globe Theatre е изграден отново 384 г. след това,  така както е изглеждал някога. От 1997 г. до днес, лондончани и гостите на британската столица могат да гледат произведенията на Шекспир в типична атмосфера, от времето на театрите през епохата на кралица Елизабет I. 

Сцената е кръгла, направена от английски дъб, а 700 могат да наблюдават постановките.

Сегашните постановки са за развлечение на туристите и цените са ниски. Театърът има забележителна образователна програма за деца.   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Българи в Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.