Abbey Road Studios

Abbey Road

The Beatles записват своя предпоследен албум през 1969 г. в Abbey Road Studios. Музикалните студия се намират на улица Abbey Road. Бийтълс кръщават албума си Abbey Road по името на улицата. Благодарение на тяхната известност, пешеходната пътека, от обложката на албума им, е включена в туристическите обиколки на Лондон и вече има статут на културно наследство, даден й от English Heritage.

Abbey Road Studios (2)

Музикалните студия на улица Abbey Road били собственост на Gramophone Company, предшественик на звукозаписната компания EMI. Откриването им било през 1931 г. с творба на композитора Едуард Елгар, който дирижирал Лондонския симфоничен оркестър.

Abbey Road Studios (4)

Голямата градска къща, в която се намират студията е построена през 1830 г. в типичния за епохата Джорджиански стил. В нея има девет спални, впоследствие превърнати в студия.

Abbey Road Studios (1)

Най-голяма слава студията получават през 60-те години на 20 век, когато там записват Бийтълс и Пинк Флойд, както и много други знаменити музиканти.

Abbey Road Studios (5)
Abbey Road Studios (6)
Abbey Road Studios (7)

 

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.