Battersea Park

peace pagoda

Battersea Park е открит през 1858 г. върху част от Battersea fields – поля, в които навремето отглеждали моркови, пъпеши, аспержи и лавандула. Районът на Battersea fields, поради своята отдалеченост, бил популярно място за дуели.

На 21 март 1829 г., действащият премиер на страната Маршал Arthur Wellesley, The Duke of Wellington и George William Finch-Hatton, The Earl of Winchilsea се срещнали там с оръжия за уреждане на политически спор. The Earl of Winchilsea обвинил министър-председателя, че нарушава правата на гражданите с политиката си за признаване на равенството на католиците. Премиерът обявил дуел. Той стрелял първи, но далеч от целта. The Earl of Winchilsea отказал да стреля и се извинил на премиера, запазвайки неговата чест.

Няколко любопитни факта за Battersea Park: Паркът е домакин на първия футболен мач на 9 януари 1864 г., който се играе по правилата на наскоро сформираната футболна асоциация.

През Втората световна война зенитни оръдия от парка обстрелвали германските самолети по време на нападенията над Лондон.

В 1951 г. северната част на парка е превърната в Pleasure Gardens с водна градина и фонтани, дървени пътеки, издигнати между дърветата, дървени къщи между клоните, люлки, въртележки и други атракции. В парка има също малка зоологическа градина и езеро с лодки.

През 1985 г. по повод на 40-годишнината от атомната бомба над Хирошима е издигната Peace Pagoda от японски будистки монаси - на снимката.

Снимка на Peace Pagoda: Karen Bryan under Creative Commons Licence.

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.