Cobra meetings или как се вземат решенията при кризи в Обединеното кралство

Британското правителство решава как да действа при кризи (като тази с коронавируса) на заседания на Cobra съвета за кризи.

Британските медии информират кога ще има Cobra среща – Cobra meeting – и каква е позицията на правителството след това.

Кобрите са опасни животни, затова дори слушането всеки ден за Кобра среща, е страховито.

Понеже коронавирусът се обсъжда всяка седмица на Cobra meeting е добре да открием какво стои зад името на съвета.

Cobra е съкращение на заседателна зала Cabinet Office Briefing Room A, в която се провеждат заседанията на съвета за кризи. Този съвет е в различен състав – министри, държавни служители и експерти -  в зависимост от кризата, но мястото на срещите е едно и също - заседателна зала Cabinet Office Briefing Room A. Ето как изглежда тя:

Първата Cobra среща е през 1972 г. във връзка с миньорска стачка. Следват срещи за бомбени атентати и вируси (Коронавирусът не е първият кризисен вирус в Обединеното кралство).

За всяка криза правителството има план и на Кобра среща се решава дали да се премине към следващата фаза на плана. Например, за коронавируса планът на британското правителство се състои от четири части, първата от които се наричаше “въздържане” (containment), а следващата „забавяне“ (delay). На последната Cobra среща беше установено, че е невъзможно да се предотврати разпространението на вируса и беше взето решение да се премине към следващата фаза. Целта на новата фаза е да се забави разпространението, колкото може повече. Затова в бъдеще служителите ще работят от вкъщи. Супермаркетите се очаква да доставят храна за хора, които са се самоизолирали вкъщи.

Автор: Бойко Боев* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.