Hamleys е най-старият магазин за детски играчки в света

През 1760 г. Уилям Хамли (William Hamley) открива магазин за детски играчки в лондонския квартал Holborn. В началото на 19-ти век магазинът вече е една от атракциите на Лондон. През 1881 г. е преместен в нова сграда на Regent Street. Днес Hamleys е най-известният магазин за детски играчки в света. 

Магазинът в Лондон е на седем етажа, на всеки от които се продават различни видове играчки. На приземния етаж са плюшените играчки, в мазето са интерактивните, игрите са на първия етаж, играчките за най-малките са на втория етаж, за момичета - на третия. Четвъртият е посветен на хобита, а петият е с играчки за момчета. Магазинът има около половин милион играчки от над 10 хиляди вида.  

Кралица Виктория е била патрон на Hamleys. Днес магазинът има двa кралски знака (royal warrant) и магазини в Русия, Абу Даби, Южна Африка, Мексико и САЩ.  

 

    Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.