Няколко съвета за бърза адаптация към живота във Великобритания? 

Vintage cars

Предлагаме ви шест идеи, които ще ви помогнат да се адаптирате към живота във Великобритания:

Зарежете стереотипите и разберете различията: Стереотипите са възможност да разбираме света. Или по-скоро ни дават усещане, че го разбираме. Всеки има стереотипи. Но ако искате да се адаптирате към чужда среда, трябва да сте отворени и да искате да я опознаете. Трябва да сте изследователи. Да сте любопитни. Да се опитвате да разберете другите, както и различията между хората и културите, които съществуват заедно във Великобритания. За да бъдете изследователи, не трябва да се осланяте на стереотипи. Те ви пречат. Те ви задържат да си стоите вкъщи и да повтаряте като рефрен, че чернокожите били еди-какви си, а британците били други, или индийците, или българите... Кое е по-интересно - да живееш с хората или да си стоиш вкъщи сам и да “философстваш”?

Ходете на пъб: Британският пъб не е българска кръчма. В пъба и кръчмата се случват различни неща. В пъба британците отиват, за да разменят клюки и новини с колегите след края на работния ден, да се срещат със съседите си през почивните дни и да се запознават с нови хора. В пъба британците са разговорливи и общуват с непознати. Дори да не пиете, трябва да прекарвате част от времето си в пъб, ако искате да разберете какво става с хората около вас - колегите и съседите - и да не се чувствате изолирани от света. Ходенето в пъб е полезно и за кариерата ви. Наскоро изследване установи, че около 65% от британците намират работа, благодарение на контактите си. Тези контакти се създават и поддържат обикновено в пъба.

Научете какво е ирония и не се вземайте прекалено на сериозно: Английският хумор се основава на иронията и самоиронията. За съжаление не сме подготвени за това от България. Според нас, българите рядко се шегуват със себе си и трудно приемат шеги по техен адрес. Вместо това, ние се възприемаме прекалено на сериозно – “Знаете ли кой съм аз?!”, “Знаете ли колко съм умен или умна?!”, “Знаете ли кого познавам!?”. Дори да сте голяма работа, имайте предвид, че за адаптирането ви в Англия, изтъкването няма да ви помогне. Напротив, ще ви попречи. Дори да са направили нещо важно, англичаните предпочитат да го омаловажават, когато говорят за него. А могат да говорят доста за него. Особено за професионалните си успехи.

Където и да живеете във Великобритания, имайте предвид, че Великобритания не е вашия квартал: “Лондон не е Великобритания”, казват често нелондончани. Това важи и за лондонския квартал, в който живеете. Съседните квартали са сигурно различни от вашия. Великобритания и Лондон са много шарени откъм хора и култури. Ако искате да разберете съседите си и колегите си, трябва да опознаете града, в който живеете, както и страната. Нашата група за разходки из Лондон, ще ви е полезна за опознаването на британската столица. Запишете се, ако още не сте направили това (тук).

Станете доброволци: Доброволчеството е много разпространено във Великобритания. Като участват в различни местни прояви и организации британците общуват със съседите си и са свързват със своя квартал. Научете какви организации има във вашия квартал и посетете техните прояви. Ако ви хареса, те с радост ще се погрижат да участвате в дейността им. Като доброволци ще намерите нови приятели, ще научите за живота в квартала си и ще сте удовлетворени, че правите полезни неща за хората около вас.

Гледайте популярните предавания по телевизията и следете футболните мачовете: Като знаете какво гледат хората по телевизията и какви са резултатите от последния кръг на Висшата футболна лига, ще има за какво да си говорите с познати и непознати във Великобритания. Това ще ви помогне много да не се чувствате като “чужденци”.

Какви идеи имате вие за по-бърза адаптация? Споделете в нашата фейсбук група Разходки из Лондон.

Снимка: Beverley Goodwin under creative commons license.   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.