7 впечатляващи факта за 10 Downing Street

10 Downing Str

10 Downing Street е адресът, на който живее британският министър-председател. Това е също официалният адрес на британското правителство (Her Majesty's Government - буквално правителството на Нейно Величество кралицата).

Знаете ли колко стаи има на въпросния адрес? Около 100. Самият министър-председател и семейството й/му обитават само апартамент на третия етаж, като кухнята им е в мазето. Останалите стаи се ползват от правителството за конференции, приеми, вечери на министрите и гостите им.

Downing Street носи името на Сър Джордж Даунинг, който бил главен шпионин на Оливър Кромуел - противник на монархията и водач на революцията от 1642 г. до 1651 г. Кромуел взима властта и убива монарха Чарлс I. Той праща Даунинг като посланик в Хага, но както често правят шпионите, след смъртта на Кромуел той променил възгледите си и заел страната на новия крал - Чарлс II. Даунинг купил земя в Уестминстър през 1682 г. и поръчал няколко къщи, с цел бърза печалба. Къщите били построени с плитки основи върху блатистата почва, което ги направило нестабилни.

През 1732 г. крал Джордж I дал на министър-председателя Робърт Уолпол три от сградите, построени от Даунинг, за да се настани в тях със семейството си. На следващата година Уолпол поискал сградите да бъдат съединени и така се сдобил с повече стаи.

Вратата с номер 10 може би е най-известната в света. До 1991 г. врата е била от дъбово дърво. След атентат на Ирландската републиканска армия (IRA), когато бомба се взривява в градината на премиера, вратата е бронирана, а старата дъбова врата може да бъде видяна в Imperial War Museum. Вратата е боядисана с черна гланцова боя.

Замърсяването на въздуха е оказало въздействие върху сградите на Даунинг Стрийт 10, както се оказало при реставрационните дейности след Втората световна война, когато открили, че цветът на тухлите не е черен, а жълт. Въпреки това, тухлите били боядисани в черен цвят, за да отговорят на очакванията на зрителите, които познавали фасадата в черен цвят.

През 1985 г. Маргарет Тачър казва, че "Номер 10", както е известна резиденцията на правителството и министър-председателят е "едно от най-ценните съкровища на националното културно наследство".* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.