Георгьовден в Англия

 

На 23 април в Англия честват деня на Свети Георги – английският светец-покровител.

Свети Георги е римски воин, роден в съвременна Турция около 280 г. и умира към 303 г. в Палестина. Вероятно родителите му са били гърци.

Повечето изображения на Свети Георги са като рицар, който спасява девици или убива дракони. Истината е, че Свети Георги става светец, защото е обезглавен заради отказа си като воин да се подчини на заповед на император Диоклециан да изостави християнството и да участва в жертвоприношения, характерни за езичниците (разбирай нехристияните).

Историята на Свети Георги става популярна в Англия благодарение на кръстоносците от 10-ти и 11-ти век, които я донасят по време на походите си през Константинопол до Йерусалим.

Според една от историите в Либия живеел дракон, който искал от жителите на един град по две овце на ден за храна. Обаче като свършили овцете драконът започнал да яде децата.

Случило се Свети Георги да мине през тези земи в Либия и като научил каква е работата, се заел да спаси жителите на града от дракона. Той убил дракона и по негово настояване жителите приели християнството.

Свети Георги става светец-патрон на Англия след 14 век. Оказало се, че смелите подвизи на воина са по-привлекателни за народа от житието на Свети Едуард Изповедник - английският крал, построил Уестминстърското абатство, почитан от 11 до 14 век като покровител на Англия.

През Средновековието светецът на страната е трябвало да представя образа, който тя искала да има пред света, а не било важно откъде е самият светец и има ли връзка с местното население. Затова, днес Свети Георги е светец и на България, Гърция, Португалия, Сърбия, Венеция, Бейрут, Малта, Етиопия, Литва. На него е кръстена страната Грузия, която на английски се казва Georgia.

Гърците почитат Свети Георги на 23 април. А българската православна църка следва руската православна традиция и почита свети Георги на 6 май, който е официален национален празник и ден на храбростта и българската армия.

Интересно е, че за разлика от България денят на Свети Георги не е официален национален празник и неработен ден в Англия. Също, в Англия не колят агнета в почит към Свети Георги.

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.