Киплинг: "Ако в тълпата Лорда в теб опазиш"

Близо до площад Трафалгар е пешеходната улица Вилиърс (Villiers Street), която свързва метростанцията Ембанкмънт с голямата улица Странд. На тази улица е един от лондонските офиси на международната консултанска фирма PricewaterhouseCoopers (PwC), чиято внушителна сграда се извисява като бодигард на малката улица.

Точно срещу входа на PwC е къщата, в която в края на 19 век е живял писателят Ръдиард Киплинг (Rudyard Kipling). Синя табелка на фасадата на къщата съобщава за това на туристите и тълпите от забързани консултанти от PwC.

Ръдиард Киплинг е роден в Индия, но отраства в Англия и през 1907 г. става първият английски писател, награден с Нобелова награда за литература. По това време Киплинг е на 42 години и продължава да държи рекорда за най-млад писател носител на най - престижната литературна награда.

Киплинг е известен със стихотворенията си, историите за Индия от времето на британското управление и книгите си за деца, най-популярната, от които е “Книга за джунглата”. В края на 19-ти век той е не само известен, но и най-добре платеният писател в Англия.

Киплинг умира през 1936 г. Подобно на фалшивите новини днес, на времето лондонски вестник публикува съобщение за смъртта на писателя преди да е умрял. Авторът се занимава с опровержения, но два дни по-късно наистина умира. Той е погребан в Уестминстърското абатство до най-известните британци.

Стихотворението If (Ако) на Киплинг е определено от британците като най-любимото им стихотворение. То е едно от най-цитираните стихотворения в света и е изписано на входа за спортисти на централния тенис корт в Уимбълдън.

Aко

/Ръдиард Киплинг, превод Валери Петров/

Ако владееш се, когато всички

треперят, а наричат теб страхлив;

Ако на своето сърце едничко

се довериш, но бъдеш предпазлив;

Ако изчакваш, без да се отчайваш;

наклеветен – не сееш клевети;

или намразен – злоба не спотайваш;

но… ни премъдър, ни пресвят си ти;

Ако мечтаеш, без да си мечтател;

ако си умен, без да си умник;

Ако посрещаш Краха – зъл предател –

еднакво със Триумфа – стар циник;

Ако злодеи клетвата ти свята

превърнат в клопка – и го понесеш,

или пък видиш сринати нещата,

градени с кръв – и почнеш нов градеж;

Ако на куп пред себе си заложиш

спечеленото, смело хвърлиш зар,

изгубиш, и започнеш пак, и можеш

да премълчиш за неуспеха стар;

Ако заставиш мозък, нерви, длани –

и изхабени – да ти служат пак,

и крачиш, само с Волята останал,

която им повтаря: “Влезте в крак!”

Ако в тълпата Лорда в теб опазиш,

в двореца – своя прост човешки смях;

Ако зачиташ всеки, но не лазиш;

ако от враг и свой не те е страх;

Ако запълниш хищната Минута

с шейсет секунди спринт, поне веднъж;

Светът е твой! Молбата ми е чута!

И главно, сине мой – ще бъдеш Мъж!* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.