Киплинг: "Ако в тълпата Лорда в теб опазиш"

Близо до площад Трафалгар е пешеходната улица Вилиърс (Villiers Street), която свързва метростанцията Ембанкмънт с голямата улица Странд. На тази улица е един от лондонските офиси на международната консултанска фирма PricewaterhouseCoopers (PwC), чиято внушителна сграда се извисява като бодигард на малката улица.

Точно срещу входа на PwC е къщата, в която в края на 19 век е живял писателят Ръдиард Киплинг (Rudyard Kipling). Синя табелка на фасадата на къщата съобщава за това на туристите и тълпите от забързани консултанти от PwC.

Ръдиард Киплинг е роден в Индия, но отраства в Англия и през 1907 г. става първият английски писател, награден с Нобелова награда за литература. По това време Киплинг е на 42 години и продължава да държи рекорда за най-млад писател носител на най - престижната литературна награда.

Киплинг е известен със стихотворенията си, историите за Индия от времето на британското управление и книгите си за деца, най-популярната, от които е “Книга за джунглата”. В края на 19-ти век той е не само известен, но и най-добре платеният писател в Англия.

Киплинг умира през 1936 г. Подобно на фалшивите новини днес, на времето лондонски вестник публикува съобщение за смъртта на писателя преди да е умрял. Авторът се занимава с опровержения, но два дни по-късно наистина умира. Той е погребан в Уестминстърското абатство до най-известните британци.

Стихотворението If (Ако) на Киплинг е определено от британците като най-любимото им стихотворение. То е едно от най-цитираните стихотворения в света и е изписано на входа за спортисти на централния тенис корт в Уимбълдън.

Aко

/Ръдиард Киплинг, превод Валери Петров/

Ако владееш се, когато всички

треперят, а наричат теб страхлив;

Ако на своето сърце едничко

се довериш, но бъдеш предпазлив;

Ако изчакваш, без да се отчайваш;

наклеветен – не сееш клевети;

или намразен – злоба не спотайваш;

но… ни премъдър, ни пресвят си ти;

Ако мечтаеш, без да си мечтател;

ако си умен, без да си умник;

Ако посрещаш Краха – зъл предател –

еднакво със Триумфа – стар циник;

Ако злодеи клетвата ти свята

превърнат в клопка – и го понесеш,

или пък видиш сринати нещата,

градени с кръв – и почнеш нов градеж;

Ако на куп пред себе си заложиш

спечеленото, смело хвърлиш зар,

изгубиш, и започнеш пак, и можеш

да премълчиш за неуспеха стар;

Ако заставиш мозък, нерви, длани –

и изхабени – да ти служат пак,

и крачиш, само с Волята останал,

която им повтаря: “Влезте в крак!”

Ако в тълпата Лорда в теб опазиш,

в двореца – своя прост човешки смях;

Ако зачиташ всеки, но не лазиш;

ако от враг и свой не те е страх;

Ако запълниш хищната Минута

с шейсет секунди спринт, поне веднъж;

Светът е твой! Молбата ми е чута!

И главно, сине мой – ще бъдеш Мъж!   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.