Как може да спечелите като доброволци във Великобритания?

14935878189_41e4905e73_k

Великобритания има един от най-развитите доброволчески сектори в ЕС, а Лондон е обявен за най-добрия град в Европа за доброволчество.

Над 120 000 са доброволците в Лондон. Те осъществяват разнообразни дейности от St John Ambulance, които организират предоставянето на първа помощ, до Основите - екологична организация, която подобрява ландшафта и екологичната среда в кварталите. Много организации и доброволчески групи работят в сферата на психичното здраве.

Доброволците във Великобритания бяха в основата на Лондонската олимпиада през 2012 г., кръводаряването, грижите по време на КОВИД пандемията и с основание са считани за национален ресурс.

Ако не сте били доброволец досега, ето ползите от доброволчеството във Великобритания:

Ще се срещнете с нови хора и намерите приятели; Ще подобрите английския си; Ще се научите на нови умения или ще имате възможност да упражнявате уменията си, които знаете от България, но не сте използвали още във Великобритания; Ще придобиете трудов опит, който може да представите във вашето CV. (Много е вероятно той да впечатли повече британските работодатели от трудовия ви опит в България, защото той ще бъде разбираем за тях.) Освен това 73% от британските работодатели заявяват, че биха предпочели да наемат човек, който доброволства, пред такъв който не прави това; Доброволчеството често води до наемане на работа в същата организация. Дори да не ви наемат, ще получите препоръки, които са от значение за намиране на работа на друго място; Ако искате да смените настоящата си работа или да се върнете към професията , която сте имали в България, доброволчеството ще ви помогне да натрупате местен опит и установите контакти. (Контактите са изключително важните за намиране на работа. В Лондон казват, че за намиране на работа е ПО-важно кого познава човек, отколкото какво знае);  Като доброволец имате права, включително да ви заплащат разноските за транспорт и обяд; Като доброволец допринасяте за подобряване на обществото. За това ще ви благодарят и ще се чувствате полезен. Това подобрява самочувствието; В някои организации, например Age UK - съществуват Timebanks и всеки час работа като доброволец може за бъде компенсиран с услуги или стоки. Например, помагате 3 часа като доброволец и получавате за това безплатен билет за театър.

Всеки може да стане доброволец - дори тези, които не живеят във Великобритания, могат да намерят позиция като доброволец. Не е нужно да сте доброволец на пълно работно време. Може да доброволствате няколко часа на седмица. Дори няколко часа на месец. При това може да избирате кога ви е удобно.

Потърсете информация за позиции за доброволчество в:

Do-it , където има милиони позиции, разграничени ПО интереси, дейности или място.

Потърсете също Volunteering England, Volunteering Scotland, Volunteering Wales, Volunteering Matters  и  Reach Volunteering

Нашият екип също e съставен oт доброволци. Ние помагаме за адаптацията на българите в Лондон. Искаме българите във Великобритания да участват в живота на тази страна и да имат силен глас в нея. Заповядайте в нашия екип. Вашите способности и интереси ще бъдат от голяма полза. Ние ще се постараем да се чувствате удовлетворени от работата си.

Пишете ни на нашия имейл: bulgariansinlondon@gmail.com.

Снимка:  Бил Смит  под Creative Commons Licence.

 

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.