Кой е Свети Патрик и какво можем да научим от ирландците?

Какво знаете за ирландците? Вероятно повечето българи знаят, че ирландците пият уиски и празнуват Деня на Свети Патрик – светецът-патрон на Ирландия.

Днес е Денят на Свети Патрик. Обикновено на този ден ирландците по целия свят участват в улични шествия. Заради коронавируса тази година шествията са отменени.

Преди да ви покажем как празнуват ирландците своя национален празник днес, ето няколко факта, свързани със Свети Патрик, националния цвят на ирландците – зеленият, както и детелината (shamrock) – националният символ на ирландците.

Свети Патрик е светецът-патрон на Ирландия. Според преданията, светецът е роден в Британия около 385 г. сл. Хр. Неговите родители били римски граждани на служба в Шотландия и Уелс.

Като момче, на 14-годишна възраст, бил заловен и отвлечен в Ирландия, където прекарал 6 години в робство, пасейки овце. Един ден получил видение как да избяга обратно в Британия.

Свети Патрик се завърнал сред ирландските езичници като мисионер, когато навършил 30 години. Той пренесъл латинската азбука в Ирландия, като я ползвал, докато проповядва християнството. (Не прилича ли Свети Патрик по това на светите братя Кирил и Методий?)

Вярва се, че Свети Патрик е умрял на 17 март 461 г. – затова неговият празник е на 17 март.

Според легендата Свети Патрик използвал трилистна детелина, за да обясни единството на Светата Троица, т.е. на Исус, Светия Дух и Бог. Детелината днес е национален символ на ирландците.

Зеленият цвят на детелината е националният цвят на ирландците. Носенето на зелени дрехи, яденето на зелена храна и пиенето на зелена бира се свързват с детелината на Свети Патрик.

Съществува и традиция детелината, носена на ревера или шапката, да се поставя в последната напитка за вечерта. Това се казва drowning the shamrock (“давене на детелината”). Като бъде изпита последната чаша, детелината се взима от нея и се мята през рамо за късмет или се изяжда (вероятно също за късмет).

Денят на Свети Патрик е празнуван за първи път в Америка в Бостън през 1737 г. Смята се, че около 44 милиона американци имат ирландски произход.

Ирландската диаспора по целия свят наброява 70 милиона човека, което е многократно повече от броя на населението на съвременната Република Ирландия (4.6 млн. души).

Какво можем да научим от ирландската диаспора? Да имаме празник, който да отбелязваме весело с хората около нас, независимо какви са по народност и длъжност.

Помислете дали имате познати ирландци. Днес имате добра възможност да им се обадите и да ги чуете как са. Освен това така те ще научат, че българите са весели и мили хора.

Това видео показва как затворени в домовете си ирландците от цял свят празнуват заедно Деня на Свети Патрик тази година. Макар без обичайните улични шествия е весело, нали?

 

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.