Няколко съвета за адаптация към живота във Великобритания? 

Vintage cars

Предлагаме ви шест идеи, които ще ви помогнат да се адаптирате към живота във Великобритания:

Зарежете стереотипите и разберете различията: Стереотипите са възможност да разбираме света. Или по-скоро ни дават усещане, че го разбираме. Всеки има стереотипи. Но ако искате да се адаптирате към чужда среда, трябва да сте отворени и да искате да я опознаете. Трябва да сте изследователи. Да сте любопитни. Да се опитвате да разберете другите, както и различията между хората и културите, които съществуват заедно във Великобритания. За да бъдете изследователи, не трябва да се осланяте на стереотипи. Те ви пречат. Те ви задържат да си стоите вкъщи и да повтаряте като рефрен, че чернокожите били еди-какви си, а британците били други, или индийците, или българите... Кое е по-интересно - да живееш с хората или да си стоиш вкъщи сам и да “философстваш”?

Ходете на пъб: Британският пъб не е българска кръчма. В пъба и кръчмата се случват различни неща. В пъба британците отиват, за да разменят клюки и новини с колегите след края на работния ден, да се срещат със съседите си през почивните дни и да се запознават с нови хора. В пъба британците са разговорливи и общуват с непознати. Дори да не пиете, трябва да прекарвате част от времето си в пъб, ако искате да разберете какво става с хората около вас - колегите и съседите - и да не се чувствате изолирани от света. Ходенето в пъб е полезно и за кариерата ви. Наскоро изследване установи, че около 65% от британците намират работа, благодарение на контактите си. Тези контакти се създават и поддържат обикновено в пъба.

Научете какво е самоирония и не се вземайте прекалено на сериозно: Английският хумор се основава на иронията и самоиронията. За съжаление не сме подготвени за това от България. Според нас, българите рядко се шегуват със себе си и трудно приемат шеги по техен адрес. Вместо това, ние се възприемаме прекалено на сериозно – “Знаете ли кой съм аз?!”, “Знаете ли колко съм умен или умна?!”, “Знаете ли кого познавам!?”. Дори да сте голяма работа, имайте предвид, че за адаптирането ви в Англия, изтъкването няма да ви помогне. Напротив, ще ви попречи. Дори да са направили нещо важно, англичаните предпочитат да го омаловажават, когато говорят за него. А могат да говорят доста за него. Особено за професионалните си успехи.

Където и да живеете във Великобритания, имайте предвид, че Великобритания не е вашия квартал: “Лондон не е Великобритания”, казват често нелондончани. Това важи и за лондонския квартал, в който живеете. Съседните квартали са сигурно различни от вашия. Великобритания и Лондон са много шарени откъм хора и култури. Ако искате да разберете съседите си и колегите си, трябва да опознаете града, в който живеете, както и страната. Нашата група за разходки из Лондон, ще ви е полезна за опознаването на британската столица.

Станете доброволци: Доброволчеството е много разпространено във Великобритания. Като участват в различни местни прояви и организации британците общуват със съседите си и са свързват със своя квартал. Научете какви организации има във вашия квартал и посетете техните прояви. Ако ви хареса, те с радост ще се погрижат да участвате в дейността им. Като доброволци ще намерите нови приятели, ще научите за живота в квартала си и ще сте удовлетворени, че правите полезни неща за хората около вас.

Гледайте популярните предавания по телевизията и следете футболните мачовете: Като знаете какво гледат хората по телевизията и какви са резултатите от последния кръг на Висшата футболна лига, ще има за какво да си говорите с познати и непознати във Великобритания. Това ще ви помогне много да не се чувствате като “чужденци”.

Какви идеи имате вие за по-бърза адаптация? Споделете в нашата фейсбук група Разходки из Лондон.

Снимка: Beverley Goodwin under creative commons license.

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.