Ще излезе ли наистина Великобритания от ЕС?

Дали Брекзит ще се случи в крайна сметка? Това е въпросът, който дискутира влиятелният британският вестник “Гардиън” в свое видео разпространено наскоро you tube. 

Тъй като въпросът вълнува българите във Великобритания, споделяме въпросното видео на нашия сайт bulgariansinlondon.com.

"Гардиън" разяснява, че теоретично е възможно Беркзит да не се случи. Дали на практика това е възможно? Журналистите на “Гардиън” представят три възможни сценария: 

Първият е Парламентът да не се вслуша във волята на народа, изразена чрез референдума. Това е възможно, тъй като референдумът беше замислен не като задължителен за Парламента. Последният трябва да има предвид резултата от гласуването, но не й да се съобрази. Подобно, гръцкият парламент не се събрази с гласуването на референдум за отпускане на голям заем за справяне с икономическата криза. Повечето гърци гласуваха против заема, но парламентът не се съобрази. 

В Обединеното кралство при провеждането на референдума повечето от депутатите бяха срещу Брекзит. Въпреки това е малко вероятно Парламентът открито да застане срещу народа, защото това би довело до дискредитиране на тази институция, което депутатите няма да допуснат, заради историята и значението на Парламента в Обединеното кралство.

Втората възможност е свързана с това да има втори референдум. В други страни е имало случаи на няколко референдума по един и същ въпрос. Например, два референдума имаше в Ирландия за приемането на Лисабонския договор. Втори референдум за Брекзит обаче е малко вероятно да се случи в Обединеното кралство, защото и двете основни партии – на консерваторите и лейбъристите - открито казва, че не подкрепят идеята за втори референдум. Макар че повечето британци днес са против Брекзит, техният брой не е достатъчно голям, за да повлияе на политиците.

Третият сценарий, според журналистите на вестник “Гардиън”, е Брекзит да се случи само на думи. Според този сценарий, политиците показват на народа, че се съобразяват с неговата воля, но де факто всичко остава горе-долу както преди – както търговията, така и миграцията и вноските на британското правителство за ЕС. Този вариант плаши най-вече представителите на консервативната партия, които подозират правителството на Тереза Мей, че следва курс, според който Брекзит всъщност не означава напускане на ЕС.

Видеото на “Гардиън” завършва с думите, че каквото и да се случи с Брекзит е ясно, че Европейският съюз ще продължи да бъде много важен за Обединеното кралство. 

Любопитното, според нас, е, че във видеото на “Гардиън” не е представен сценарий на напускане на Великобритания от ЕС без договор, който е най-лошият сценарий за българите в Обединеното кралство, защото тези, които нямат британско гражданство ще загубят правото си на работа.  Предстои да научим какво ще стане. Ще има новини до няколко седмици. На сайта bulgariansinlondon.com ще продължим да говорим за Брекзит.

Помогнете ни да информираме повече хора за това видео като споделите текста ни с вашите приятели във Фейсбук и Туитър. Ние отделяме от своето време, за да пишем за Брекзит, защото темата е важна за българите в Обединеното кралство. Вие ще подкрепите нашите усилия като споделите информацията. Ние нямаме средства, за да плащаме на Фейсбук, за това.

 

Image credit: Lemon Loco Designs * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.