SPAM означава нежелан имейл и още нещо

Британското русенско варено се казва SPAM. Минавайки в магазина покрай метална кутия с това име, се сетих, че британското “русенско варено” дава името на думата спам (разбирайте “нежелан имейл”). 

Затова спирам до лавицата в магазина, вадя телефона от джоба си, правя една снимка на кутия с жълти букви спам, а после я връщам. 

Няколко дни по-късно снимката ми напомни, че планирах да споделя историята как името на британското русенско варено става известно в цял свят.

Признавам, че свързвам русенско варено с казармата ми в началото на 90-те години. Не към ял тази консервирано месо оттогава; не заради предразсъдъци, а защото животът ми дава възможност да пробвам много други интересни неща. Въпреки че в българските магазини в Лондон съм виждал русенско варено, никога не съм се изкушавал да си го купя. Явно носталгията не ми е достатъчно голяма.

В Англия с русенско варено асоциирам консервите със смляно свинско месо SPAM. Има ги във всеки британски супермаркет. Те се появяват преди близо 100 години и стават популярни по време на Втората световна война, когато има снабдяването с месо е много ограничено.

За британците, споменът за военните и следвоенни ограничения в снабдяването е жив до днес. За социално слабите, чиято бройка расте в времена на икономически кризи, ограниченията са част от ежедневието. Тъй като съвременният човек става многократно свидетел на подобни кризи, предполагам, че това е причината SPAM да се продава и днес. 

Негативните асоциации на британците със SPAM са видими в скеч на хумористите от телевизионното шоу Monty Python. 

Скечът се развива в квартален ресторант между клиентка, която не обича SPAM, и сервитьор, който се опитва да предложи нещо от менюто. Обаче се оказва, че е менюто всичко е със SPAM.  

В скеча келнерът и клиентите (въпросната дама и нейния съпруг, който пък обича SPAM) думата spam e повтаряна многократно, до досада. Дори в ресторанта се появява група древни викинги и запяват песен заSPAM – в смисъл, че дори викингите знаят за SPAM.

Този скеч е от 1970 г. Британците обичат Monty Python и този скеч е популярен.

 

25 години по-късно се появяват първите нежелани имейли в появилия се по това време интернет. Имейлите са изпратени с маркетингова цел. Участниците в първите интерет форуми наричат въпросните имейли spam, правейки връзка със скеча на Монти Пайтън с досадата SPAM предизвиква.

Интересно е, че първоначално производителят на консервираното месо SPAM не е доволен от асоциирането на името на техния продукт с нежелан имейл, но впоследствие разбира, че популярността по света новата дума spam е добре за продажбите на техния продукт с това име. 

Не съм виждал хора, които си купуват SPAM, но от интернет разбирам, че консервите се продават в 41 държави. Дори научих, че в САЩ има музей SPAM – не на нежеланите имейли, а на британското русенско варено.

Мисля, че трябва да пробвам SPAM. Проучването и писането на тази история събудиха неочаквано любопитството ми. Ще пробвам и русенско варено. 

Споделете свои любопитни открития за британски храни и напитки на нашата страница във фейсбук. 

Автор на текста и снимката: Бойко Боев* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.